FANtv-nl-logo-mobile

De keuken als leefruimte

De rol van de keuken is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Niet langer is de keuken alleen een plek om eten te koken en de vaat te doen. Het wordt steeds meer het centrale punt in huis.

De open keuken is de nieuwe standaard. Er wordt bijna geen nieuwbouwwoning meer opgeleverd waarbij de keuken als werkruimte is gescheiden van de woon- en eetkamer.

In bestaande huizen worden enthousiast muren neergehaald om ook hier de ruimtes te verbinden. Zo ontstaat een belangrijke plek waar we bij elkaar komen met de kinderen, familie of vrienden.

Statussymbool
De keuken is verheven tot statussymbool. Naast de traditionele L- of U-keuken zien we langgerekte wandopstellingen aangevuld met een kook- of schiereiland.


Showen
Vandaag de dag is het in de keuken niet meer alleen genieten van koken, maar ook van het hele multimediale leven. In de nieuwste modellen kunnen naar wens tv, CD, DVD, radio, Internet en een iPod-oplaadstation geïntegreerd worden.

Het afwasteiltje, de broodtrommel, pannen, het wijnrek en zelfs verpakkingen van producten worden door (beroemde) ontwerpers onder handen genomen en ontkomen niet aan een 'jasje' waardoor ze geschikt zijn om geshowd te worden op het aanrecht.

 

  

 

Bezoek ontvangen
Vroeger was de eettafel de enige plek in huis waar je kon zitten. Om koffie te drinken, de maaltijd te gebruiken of gewoon voor een praatje met de buurvrouw. Naarmate de huizen groter werden ontstond er ruimte voor een aparte zithoek en verplaatste het sociale leven zich van de tafel naar de bank. Vandaag de dag kunnen we ons bezoek gewoon weer aan de keukentafel ontvangen. Het is gezellig en informeel. Eettafels worden daarom groter en de stoelen comfortabeler.

Vloer
Het verdwijnen van de architectonische lijnen tussen keuken en leefruimte heeft gevolgen voor de vloer. Om het gevoel van ruimtelijkheid te versterken verdient het de voorkeur om deze door te laten lopen. Doordat de vloer in de keuken zeer intensief gebruikt wordt stellen we hoge eisen: duurzaam in gebruik, gemakkelijk in onderhoud maar toch comfortabel en mooi.

(Foto's: Perscentrum Wonen)

Tags: keuken,