Verschillende soorten koekenpannen. Voordelen en nadelen.
Bak jij alles in één pan? Dan profiteer je niet optimaal van de mogelijkheden van je koekenpan. Er zijn namelijk meerdere soorten koekenpannen met elk hun eigen voordelen en nadelen.
We zetten ze hier op een rijtje:
Anti-aanbakpannen
Een pan met een anti-aanbak laag is sterk op de volgende punten:
- Gerechten bakken niet aan.
- Een anti-aanbakpan is ideaal voor het bakken van eieren, voor het bereiden van gerechten met sauzen, om te roerbakken en om pannenkokene te bakken.
- In aan anti-aanbakpan kun je makkelijk zonder olie of boter bakken.
- Een anti-aanbakpan is makkelijk schoon te maken.
Keramische pannen
Er zijn ook koekenpannen met een keramische laag. Wat zijn hiervan de voordelen:
- Ideaal voor snel dichtschroeien van vlees.
- Knapperig bakresultaat, bijvoorbeeld bij gebakken aardappelen.
Maar een keramische pan heeft ook nadelen:
- Minder geschikt voor kwetsbare gerechten als vis en eieren.
- Een karamische pan krast snel.
- Boter of olie is nodig bij het bakken.
Koekenpannen zonder aanbaklaag
En dan is er natuurlijk nog de pan zonder aanbaklaag. Ook deze hebben hun voordelen en nadelen.
Voordelen:
- Een nog knapperiger bakresultaat
- Heel geschikt voor biefstuk, steak en gevogelte
- Heel geschikt voor flamberen en karamelliseren
Nadelen:
- Bakken is een stuk lastiger zonder aanbaklaag
- Niet geschikt voor kwetsbare gerechten als vis en eieren.
De beste koekenpannen met korting
Wil je weten wat er allemaal aan koekenpannen te koop is? Kijk dan in het overzicht koekenpannen. Je vind daar de koekenpannen van populaire merken als BK, Tefal, Le Creuset, Jamie Oliver, WMF en Fissler, vaak met heel hoge korting.
Foto: Tefal koekenpan uit de Jamie Oliver serie