FANtv-nl-logo-mobile

Houten vloeren: lak, was of olie?

Houten vloeren zijn mooi om te zien, duurzaam, tijdloos en er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Maar hoe zorg je nu dat je houten vloer mooi blijft?

Een houten vloer wil je zo lang mogelijk mooi houden. Om parket-, kurk- en houten vloeren tegen indringend vuil te beschermen moeten de poriën gesloten worden. Dit doe je door het aanbrengen van een laklaag of een impregnerende olie en / of was.

   

Maar hoe maak je nu de keuze uit lak, olie of was?

Die keuze is afhankelijk van drie factoren:

  • Wat past het beste bij je eigen smaak?
  • Hoeveel tijd wil je in de vloer steken?
  • Hoeveel onderhoud ben je van te plegen?

Lakvloeren
Als je weinig tijd hebt om de vloer regelmatig te onderhouden, of daar gewoon geen zin in hebt, kun je het beste kiezen voor een lakvloer. Andere voordelen van een gelakte vloer zijn de toegenomen sterkte en de slijtvastheid die de vloer krijgt door het lakken. Ook kun je kiezen voor een glanzende of juist voor een matte lak.

Olie en was
Een vloer die behandeld is met olie of was vraagt meer onderhoud. Dat komt doordat olie- en wasvloeren gevoeliger zijn voor vlekken dan lakvloeren. Olie en was vormen daarentegen geen laag, waardoor het hout kan blijven ademen en ook aan blijft voelen als hout. Het warme en natuurlijke karakter van hout blijft zo behouden. Wanneer een vloer – om wat voor reden dan ook – slijtplekken gaat vertonen, zijn deze simpel plaatselijk bij te werken. Beschadigingen zijn minder zichtbaar dan bij vloeren die met lak behandeld zijn. Dit geldt in het bijzonder voor donkere houtsoorten.

Wel lakken, maar met behoud van het karakter van hout?
Wil je wel graag de voordelen van een gelakte vloer, maar ook de natuurlijke uitstraling van het hout behouden, dan is dat ook mogelijk. Door een twee componenten lak te gebruiken. Die is onzichtbaar als de vloer opgedroogd is, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft.

Let op!
Als je eenmaal gekozen hebt voor een geoliede vloer kun je daar geen gelakte vloer meer van maken. Doordat de olie en was in het hout dringen, hecht een laklaag die je later aanbrengt niet meer. Andersom is wel mogelijk: een gelakte vloer kan later met olie en / of was worden afgewerkt. De laklaag moet dan wel eerst helemaal verwijderd worden.

Tags: Hout, vloerbedekking, laminaat, parket