FANtv-nl-logo-mobile

Wat voor een kookplaat?

Koken op gas was voorheen erg vanzelfsprekend, want wie had er geen gasfornuis in de keuken staan? Tegenwoordig is dat wel anders en dien je te kiezen uit tal van kookplaten.


Vroeger had iedereen wel een gasfornuis in de keuken en kookte bijna iedereen op gas. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Kookplaten zijn in vele verschillende soorten verkrijgbaar. Gaskookplaten zijn nog wel favoriet, maar elektrisch koken is bezig met een snelle opmars. En elektrisch koken is veel meer dan alleen het bekende eenvoudige kookplaatje. Allerlei nieuwe technieken zoals halogeen, keramisch en inductie hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. En dat maakt de keuze niet gemakkelijker.Gasfornuis / gaskomfoor
Koken op gas is vertrouwd. Het is makkelijk te regelen, snel warm en ook snel weer koud. De aanschafkosten van een gasfornuis of gaskomfoor zijn relatief laag. Om die reden wordt er in de traditionele keuken en in veel restaurants nog steeds op gas gekookt. Toch kent het koken op gas ook nadelen. Zo is schoonmaken een lastig karwei. En koken op gas blijft koken op open vuur, met alle gevaren van dien.


Gas onder glas
Een andere mogelijkheid is: 'Gas onder glas'. Dit is een energiezuinige glazen kookplaat waarbij de voorste twee pitten door gas verhit worden en de achterste twee hun warmte krijgen van de restwarmte van de voorste pitten.


Het enige nadeel is dat er nog weinig aanbieders op de markt zijn en dat dat de aanschaf nog erg duur maakt.
Koken op elektra
Elektrisch koken biedt veel gemak en comfort in de keuken. Er zijn allerlei technieken, ieder met hun eigen voor- en nadelen.


Elektrische kookplaat
De elektrische kookplaat zien we steeds minder in keukens terug. Het voordeel van een elektrische kookplaat is dat ze goedkoop zijn in aanschaf, het nadeel is echter dat de plaat traag reageert waardoor het lang duurt voordat de plaat warm of weer koud is.Keramische kookplaat
Een keramische kookplaat heeft een glad en vlak uiterlijk en is daardoor makkelijk schoon te maken. Onder de glasplaat zitten verschillende verwarmingstechnieken zoals elektrische spiralen, halogeenlampen en andere verwarmingselementen. De kookplaat is relatief goedkoop in aanschaf, het nadeel is echter dat de plaat langzaam warm wordt en dat het ook weer vrij lang duurt om de temperatuur lager te krijgen.


Inductiekookplaat
Een inductiekookplaat combineert de voordelen van een gasfornuis en een keramische kookplaat. Bij inductie koken is er geen sprake van een echte warmtebron; de warmte wordt in de pan opgewekt door een magnetisch veld van een inductiespoel. Het nadeel van de inductiekookplaat is de aanschafprijs. Ook is niet iedere pan geschikt voor inductie en zul je dus wellicht ook nieuwe pannen moeten kopen. Pannen die geschikt zijn voor inductie zijn in de winkel te herkennen aan een speciaal symbool.Halogeenkookplaat
Een halogeenkookplaat is een keramische kookplaat die verwarmd wordt door middel van een halogeenelement (een lamp) die zijn warmte via de keramische kookplaat doorgeeft aan de bodem van de pan. Een halogeenkookplaat is makkelijk schoon te houden en heeft een niet al te lange opwarmtijd. De plaat koelt wel langzaam af, het is dus wel noodzakelijk om op tijd je pannen van de plaat af halen om aanbranden te voorkomen. Het nadeel van een halogeenkookplaat is dat de halogeenelementen in verhouding snel slijten.


Quicktherm
Bij quicktherm wordt een techniek gebruikt waarbij de warmte door middel van infraroodstraling naar de pan gaat. De vele ringen op de plaat zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Het is een plaat die snel warm wordt, maar langzaam afkoelt.


 

Vergelijkbare artikelen