FANtv-nl-logo-mobile

Rookmelders. Waar plaats je ze?

Een woningbrand ontstaat vaak door kaarsen en kortsluiting. Je moet er niet aan denken dat je in je slaapt wordt gewekt door een brandlucht en je spullen in vlammen opgaan.

Een ongelukkig vonkje heeft soms maar enkele minuten nodig om uit te groeien tot een brand met een flinke rookontwikkeling. Om deze nachtmerrie te voorkomen, kun je rookmelders plaatsen in huis. Maar wat doet een rookmelder, wat voor soorten zijn er, waar moet je opletten en waar komen ze te hangen?Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal.
 

Soorten rookmelders 
Er bestaan meerdere soorten rookmelders, de twee meest toegepaste rookmelders zijn: ionisatierookmelders en optische rookmelders.

Ionisatierookmelders
Ionisatierookmelders zijn het goedkoopste en worden het meest verkocht. Dit type melder neemt rook waar met behulp van een kleine radioactieve bron. Deze is zeer zwak en zit bovendien goed opgeborgen. Zo lang je het er niet uit haalt, is het ongevaarlijk. Sinds 31 december 2005 geldt er een verbod op verkoop van ionisatierookmelders aan consumenten.
 

Optische rookmelders
In de optische rookmelder wordt een lichtbundeltje uitgezonden en door een lichtgevoelige cel opgevangen. Als zich rook in het lichtbundeltje bevindt, zal het licht deels verstrooid of geabsorbeerd worden. De rookmelder detecteert dit en geeft een alarm af. Een optische rookmelder zal een smeulende beginnende brand eerder signaleren dan een ionisatiemelder. In nieuwbouwhuizen zijn optische rookmelders aangesloten op het lichtnet en tegenwoordig zelfs verplicht.
 
Waar komt de rookmelder te hangen? 
Belangrijk is dat een rookmelder signaal afgeeft in het allervroegste stadium. Plaats de melders daarom zoveel mogelijk op de volgende plaatsen:
  • Hang een rookmelder altijd aan het plafond. Rook stijgt meestal naar boven. Bovendien hangt de melder daar buiten bereik van kinderen en is de kans op beschadiging kleiner
  • Plaats de melder zoveel mogelijk in het midden van een ruimte
  • In woningen met meer bouwlagen kunnen de melders het beste in de buurt van het trapgat worden aangebracht
  • In een ruimte met een schuin plafond moet de rookmelder op circa 20 tot 30 cm vanuit de nok worden geplaatst
  • Plaats er meer als de afstand op 1 verdieping meer dan 7 meter is.

Plaats de rookmelders niet:

  • Op plaatsen met sterke luchtstroming zoals in de directe nabijheid van een rooster voor ventilatie en luchtverwarming
  • Op plekken waar het veel warmer is dan in de rest van een ruimte, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel
  • In de buurt van waterdampen of dampen van bakken en braden, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of keuken.

Doe je dit wel, dan is de kans groot dat de rookmelder hier op zal reageren en je dus regelmatig 'vals alarm' krijgt. Een rookmelder heeft ongeveer een levensduur van tien jaar. Ze kunnen zowel werken op een batterij als op het lichtnet. Je moet de batterij na ongeveer 1 jaar vervangen.

Vergelijkbare artikelen