FANtv-nl-logo-mobile

Kunst van Marc Chagall

Ben je op zoek naar werk van Marc Chagall? Bezoek dan eens de Chagall-galerie Wuyt. Elke twee maanden besteden zij aandacht aan een deel van de 2000 grafische werken van Chagall.
Marc Chagall (1887-1985) is geboren in Belarus. Als student onderneemt hij de reis naar Parijs en die stad is een openbaring voor hem. Frankrijk wordt zijn tweede vaderland.Parijs blijkt zijn bron van leven en licht. Als Jood moet hij gedurende de Tweede Wereldoorlog wijken naar Amerika. Als hij terugkeert naar Parijs aarzelt hij of Parijs nog wel die magische kracht op hem uit zal oefenen.


Paris Fantastique
Parijs geeft hem nieuw elan en energie, die hij uit in een serie schilderijen die bij de beroemdste Parijse galerie uit die dagen wordt tentoongesteld. De catalogus van deze expositie 'Paris Fantastique' zal een van de mooiste en duurste catalogi worden die ooit verschenen zijn, omdat Chagall er op verzoek van het echtpaar Maeght elf litho's met Parijs als thema aan toevoegt.De links litho is 'l'Opera de Paris'. Hier zie je dat het rood van de liefde die Chagall ervaart voor zijn lichtstad opstijgt boven het majestueuze operagebouw. Dat was een van de meest geliefde plekken van Chagall.


  


Jean-Paul Sarte, de meest populaire filosoof uit die dagen in Parijs, had eigenlijk maar weinig op had met Chagall. Ondanks dat was hij verrukt over deze serie, zodat de kleurenlitho's spoedig ook bij zijn collega's aangetroffen werden. Studenten prikten de kleurenlitho's met punaises tegen hun zolderkamerwandjes, waardoor de meeste van deze werken geen lang leven is beschoren. Dat is de reden dat de echte, originele litho's nu moeilijk te vinden zijn. Chagall zag er op toe dat een tweede druk met zijn lithostenen onmogelijk was.


Klik hier voor meer informatie over Marc Chagall.

Vergelijkbare artikelen