FANtv-nl-logo-mobile

Wijnvlek verwijderen met zout?!

Oeps! Daar gaat het glas rode wijn dat je net hebt ingeschonken. Zonde van de wijn, maar ook zonde van je mooie t-shirt, tapijt of bank. Maar wat moet je doen om die vlek weer weg te krijgen?

Als je even op internet surft weet je al snel wat je moet doen. “Strooi zout op de vlek”, staat ergens te lezen. Maar neem je geen genoegen met dit antwoord, dan vind je al snel: “Gebruik vooral geen zout!”. Andere tips uit grootmoeders tijd bestaan uit het simpel opdeppen met water, het spoelen met witte wijn of het gebruiken van schoonmaakazijn. Maar dan ben je er nog niet. Als je nog verder speurt lees je dat je ook bier, aardappelzetmeel of melk hiervoor kunt gebruiken.

Wat nu? 
Maar wat moet je nu gebruiken? Het voordeel van zout is dat het de wijn absorbeert en dus voor een deel verwijdert. Maar als je weet dat zout wordt gebruikt om kleuren te fixeren, begin je misschien te twijfelen aan dit middel. Zo lees je dat als je zout gebruikt er een diepe rode cirkel op de stof ontstaat. Op een bank of tapijt is het ook nooit mogelijk om alle zoutkorrels op de zuigen. Omdat zout vocht aantrekt, zul je dan altijd te maken krijgen met vochtige plekken en viezigheid in je bank of tapijt. Synthetisch tapijt of meubelstof kan al helemaal niet overweg met zout. Hierdoor wordt de structuur van de stof veranderd en krijg je een veel intensere kleur dan oorspronkelijk.

Een andere oplossing zou het besprenkelen met witte wijn zijn. Deze wijn zou dan reageren met de rode wijn en verdwijnen. Door een vochtig doekje op de vlek te leggen en het te laten intrekken, verdwijnt de vlek vanzelf. Tenminste, dat staat op weer een andere plek te lezen. Deppen of niet deppen, ook dat is niet duidelijk. Sommigen raden het ten sterkste af, terwijl anderen het juist adviseren.Stomerij
Alle oplossingen hebben wel iets. Zo zou je misschien wel zout kunnen gebruiken op kleding, maar op een bank is het misschien slimmer om iets anders te proberen. Zoek maar eens op het internet en kijk hoeveel verschillende oplossingen er zijn. Durf je de huis- tuin- en keukenadviezen niet te gebruiken? Dan kun je de kleding altijd nog naar de stomerij brengen. Maar met een bank wordt dat iets moeilijker.

Snelheid 
Onthoudt wel: wat je ook doet, het belangrijkste is dat je er snel bij bent. De wijn mag immers geen kans krijgen om in de stof te trekken. Gebeurt dit wel, dan is het een stuk moeilijker om de vlek nog weg te krijgen.

 

Vergelijkbare artikelen