FANtv-nl-logo-mobile

Daar rent een visje!

Heb je wel eens zo'n klein zilverkleurig beestje snel voorbij zien rennen als je net op het punt staat om eten te koken? Of als je een boek wilt pakken? Grote kans dat het een zilvervisje of papiervisje is.Een rennend visje? Nee het is geen vis, maar een insect. De naam komt van zijn zilverkleurige glans en de manier waarop het beestje beweegt. Zoals een vis zwemt, loopt het zilvervisje. Alleen dan iets sneller.


Gaten in boeken
De beestjes zijn familie van elkaar en op het eerste gezicht niet erg goed uit elkaar te houden. Deze insecten kunnen bacteriën overbrengen of zorgen voor allergische reacties. Maar dat is niet het enige. Ze voeden zich met cellulose, koolhydraten en zetmeel. Dat betekent dat zilvervisjes behangplaksel en vochtig behangpapier een feestmaal vinden. De papiervisjes maken het nog wat erger. Zij zijn naast behang verzot op boeken, foto's, schilderijen en kleding. Als je dus niet oppast zitten er straks misschien wel gaten in je favoriete boeken of kleding.Leefomgeving
De zilvervis leeft het liefst in koude donkere plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Daarom vind je het zilvervisje vaak in nieuwbouwhuizen. Daar zijn de muren en het gebruikte hout nog vochtig. Het papiervisje houdt meer van een droge, warme omgeving. Deze komen vooral voor in goed geïsoleerde woningen. Een ander familielid van de zilver- en papiervis is het ovenvisje. Deze komt haast niet meer voor in huizen, want hij heeft het liefst een temperatuur die hoger is dan 35 graden.


De zilver- en papiervisjes overleven buiten niet, dus komen ze vaak via een ander huis binnen. Of ze komen rechtstreeks van het huis ernaast of ze liften mee in kartonnen dozen, gordijnen of kleding. Het is daarom slim om te kijken of je buurvrouw of buurman ook last heeft van deze beesten.


Bestrijding
Om van deze supersnelle insecten af te komen kun je natuurlijk een professionele bestrijder inschakelen. Maar als het aantal visjes nog meevalt, kun je het prima zelf doen. Hiervoor moet de luchtvochtigheid van de kamer naar beneden. Als die onder de 50% ligt, dan overleven de zilvervisjes het al niet. Dit kun je bereiken door het huis goed te ventileren. Let daarbij vooral op de badkamer, want deze ruimte is altijd erg vochtig. Om papiervisjes te verjagen moet de temperatuur in huis onder de 22 graden liggen. Zij houden namelijk van een warme droge kamer.


  
Een papier- en een zilvervisje


Controleer goed of alle papiervisjes uit je boeken zijn, want de bladzijden van een boek dienen als isolatiemateriaal. Het blijft daarbinnen dus lekker warm. Ook willen papier- en zilvervisjes nog wel eens tussen de behangranden gaan zitten. Controleer dit dus ook.


Lukt het niet met ventileren en de kamer goed te verwarmen, dan kun je ook gif gebruiken om de visjes weg te krijgen. Dit bestaat er in verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor een poeder waar scherpe stukjes in zitten of neem je echt een spuitbus. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, maar bedenk wel dat een klein aantal visjes niet zo veel schade aan kan richten. Weet dus goed wanneer je tot de aanval overgaat.

Vergelijkbare artikelen