FANtv-nl-logo-mobile

Verstandig stoken

Een knisperend haardvuurtje is voor velen het toppunt van ontspanning. Gezellig met zijn allen voor het warme vuur kom je helemaal tot rust. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden?
Welke brandstoffen kan ik gebruiken? Hoe zit het met het rookkanaal? Is een open haard slecht voor het milieu? Allemaal vragen die bij je op kunnen komen tijdens het stoken. En dat is niet voor niets, want jaarlijks ontstaan er zo'n vierduizend binnenbranden in Nederland.


Vermogen
Je bedenkt al snel dat een open haard slecht kan zijn voor het milieu, maar wist je dat zo'n haard ook erg slecht voor je eigen gezondheid kan zijn? Dit komt omdat veel mensen een open haard kopen met een te groot vermogen. De vlammen zijn dan zo groot, dat het snel erg warm wordt binnen. Om de vlammen dan iets kleiner te krijgen, wordt de zuurstoftoevoer vaak verminderd. De vlammen worden dan wel minder hoog, maar op deze manier vindt er onvolledige verbranding plaats. Er is dan te weinig zuurstof, waardoor het giftige koolmonoxide (CO) ontstaat. Je kunt deze stof niet zien of ruiken, dus is het van groot belang dat je een open haard uitkiest met het juiste vermogen. Vraag altijd advies aan een erkende installateur.


  


Ventilatie
Natuurlijk is het sowieso verstandig om tijdens het stoken goed te ventileren. Een hoop stoffen die vrijkomen tijdens de verbranding worden al afgevoerd door het rookkanaal, maar er blijven altijd stoffen hangen. Het kan zelfs gebeuren dat als er niet geventileerd wordt, de rook uit het rookkanaal de kamer weer intrekt. Een afzuiger is tijdens het branden geen optie. Dit zorgt ervoor dat er veel zuurstof de kamer verlaat. Hierdoor is er weer kans op het ontstaan van het giftige CO.


Gratis stoken?
Lekker goedkoop he? Je huis is lekker warm, terwijl je de verwarming niet hoeft aan te zetten! Helaas. Een open haard is duurder dan de verwarming. Je bespaart jaarlijks wel ongeveer 120 euro op je gasrekening, maar de brandstof (kolen, houtbriketten en zaagselparafine) is vaak duurder. Je kunt de kosten wel in de hand houden door op zoek te gaan naar andere goedkope brandstoffen. Denk dan bijvoorbeeld aan pallethout of door Staatsbosbeheer gezaagde bomen. Dit hout is vaak relatief goedkoop te krijgen.


Andere creatieve oplossingen zoals geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, kunststof of oud papier zijn niet aan te raden. De stoffen die in verf/beits zitten zijn niet heel goed voor het milieu. Ook kun je er zelf erg ziek van worden. Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor plastic. Oud papier brandt niet alleen erg kort, het gaat ook door de kamer waaien.


  


Schoorsteenbrand
Het belangrijk is om je schoorsteen minimaal een keer per jaar te laten vegen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat er een schoorsteenbrand ontstaat. Je merkt dit doordat je een loeiend kabaal hoort in het rookkanaal. Ook kun je het goed zien van de buitenkant, want je ziet de schoorsteen dan echt branden. Sluit dan direct de zuurstoftoevoer van de haard af door de schoorsteenklep en de deurtjes dicht te doen. Bel de brandweer en zodra het vuur uit is, moet je gaan ventileren. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging.


Let op dat je dit vuur nooit probeert te blussen met een blusapparaat of water. Het water verandert dan in stoom en zorgt voor een hoge druk in het rookkanaal. Omdat de druk zo hoog wordt, kan het rookkanaal scheuren of exploderen. Gebruik daarom liever zand of soda als blusmateriaal.


  


Durf je niet meer? Een open haard is heel gezellig en leuk. Zolang je alles goed uitzoekt en onderhoudt is er niets aan de hand. Want niet voor niets heeft een op de vijf huishoudens in Nederland een open haard in huis.

Vergelijkbare artikelen