FANtv-nl-logo-mobile

Huren op maat

Je hebt weinig geld, maar je wilt toch een leuk huis huren? Daarom bestaat er huurtoeslag. Maar het kan gebeuren dat je ondanks de huurtoeslag de huur toch niet kunt betalen.Speciaal voor deze mensen starten vijf woningcorporaties volgend jaar met een proef. Zij geven mensen met een laag inkomen een korting op de huur van het huis.


Huur op maat
Dit systeem heet 'Huur op maat'. In Amersfoort. Deventer, Doetinchem en Meppel kunnen mensen met weinig salaris vanaf volgend jaar in aanmerking komen om minder voor een huurhuis te betalen. Het systeem is zo bedacht dat mensen met een normaal of hoog inkomen de gewone prijs betalen, maar dat de minder draagkrachtige huurders korting krijgen.Minder geld minder betalen
Doordat bewoners minder huur hoeven te betalen, kan iedereen zijn favoriete huis huren en daarbij nog genoeg geld overhouden voor de dagelijkse dingen. Het risico is dat er onvrede tussen de burgers ontstaat, want de een betaalt straks meer huur dan de ander. Maar volgens de initiatiefnemer van de proef, Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting, zal dat wel meevallen. Zij vinden het logisch dat iemand met minder geld ook minder kan betalen.


Huurtoeslag
Het plan 'Huur op maat' komt niet in de plaats van de huurtoeslag. De bewoner kan dat ook gewoon aanvragen. Om te kijken of iemand in aanmerking komt voor 'Huur op maat' en huurtoeslag wordt gekeken naar het inkomen dat ook wordt gebruikt voor de zorgtoeslag. Zo hoef je niet steeds een enorme papierwinkel in te vullen.

Vergelijkbare artikelen