FANtv-nl-logo-mobile

Kosten koper of vrij op naam?

Als je een woning koopt, krijg je te maken met kosten koper en vrij op naam. In het eerste geval wordt het huis een heel stuk duurder. Wat houden deze kosten in?



Je ziet het staan in de folder van de makelaar: je betaalt 250.000 euro voor een huis in een rustiek dorpje. In Amsterdam ben je bijna het dubbele kwijt en ergens anders betaal je 'maar' 200.000 euro om het huis van je dromen te kunnen kopen. Maar let op: deze prijzen zijn niet de verkoopprijzen.


Bijkomende kosten
Het bedrag dat je leest in de folder of op internet is het bedrag dat de bewoners graag voor hun huis willen hebben. Om dit bedrag lager te krijgen moet je onderhandelen. Jij doet een bod en vaak krijg je van de verkopende partij weer een bod terug. Dit zal lager zijn dan de gevraagde prijs, maar je moet naast het bieden rekening houden met wat bijkomende kosten.


K.k.
Achter de vraagprijs staat vaak k.k. of v.o.n.. Dit staat voor 'kosten koper' of 'vrij op naam'. K.k. betekent dat je de kosten moet betalen die bij het kopen van een huis horen. Hierbij moet je denken aan zes procent overdrachtsbelasting, inschrijving bij het kadaster en de kosten voor de eigendomsoverdracht. Bij elkaar is het bedrag dat je moet betalen voor k.k. zo'n 7,5% van de koopsom.


V.o.n.
Staat er achter vraagprijs v.o.n. dan krijg je niet te maken met overdrachtsbelasting, kosten voor inschrijving in het kadaster en eigendomsoverdracht. V.o.n. zie je vooral bij nieuwbouwhuizen. De kosten worden dan vaak door de verkoper betaald.



Extra kosten
Maar dan ben je er nog niet, want er zijn nog meer kosten die niet onder k.k of v.o.n. vallen. Denk bijvoorbeeld aan de afsluitprovisie over je lening, kosten van de hypotheekakte en eventuele taxatiekosten. Bij elkaar is dit zo'n 2.5% van de koopsom, maar je kunt deze kosten wel van de belasting aftrekken.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl