FANtv-nl-logo-mobile

Hoe energiezuinig is jouw huis?

Na de auto, koelkast en de wasmachine krijgen per 1 januari 2008 nu ook alle woningen er een. Een energielabel. Zo zie je in een oogopslag precies hoe zuinig jouw huis is!Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan ben je per 1 januari 2008 verplicht om een energielabel voor je huis te hebben. Hiermee kunnen toekomstige kopers of huurders in één oogopslag zien hoe zuinig de woning is.Aantrekkelijker
Het is belangrijk om een zuinig huis te hebben. Want hoe zuiniger de woning is, hoe minder energiekosten je hebt. Dit kan meewegen in de beslissing om het huis te kopen/huren of niet. Energiezuinige huizen zullen dus waarschijnlijk sneller verkocht worden. Het zou ook best eens kunnen dat de verkoopprijs bij A-label-woningen in de toekomst hoger komt te liggen, omdat bewoners minder kosten hoeven te maken aan energiebesparende maatregelen.


Verdeling
Het energielabel voor woningen ziet er bijna hetzelfde uit als de bestaande energielabels. Van heel zuinig – groen - tot onzuinig - rood. Hiernaast wordt er, net zoals bij de koelkasten en wasmachines, ook een letter toegekend. A is dus heel zuinig en G is heel onzuinig.


  


Adviseur
Maar wie bepaalt er nou of je huis zuinig is? Dat kan alleen een gecertificeerde adviseur. Hij loop je hele woning na en kijkt of het huis voldoende geïsoleerd is. Hij kijkt naar het dak, de muren, de ramen, de vloeren en hij controleert of de cv-ketel energiebesparend is. De verwarming is namelijk een belangrijk punt. Daar kun je een hoop energie op besparen. Hiernaast is ventilatie ook een belangrijk onderdeel.


Maatregelen
Klopt alles bij elkaar? Dan krijg je van de adviseur een energielabel met een A, van zuinig. Zijn er dingen die verbeterd kunnen worden, dan geeft de adviseur dat aan en krijg je een ander energielabel. Op de achterkant van dit label staan maatregelen die je kunt nemen om jouw woning meer energiezuinig te krijgen.Kosten
Het is trouwens niet duidelijk hoeveel een energielabel gaat kosten, want de adviseurs mogen hun eigen prijs bepalen. Daarom is het een slim idee om meerdere adviseurs te bellen voor een prijsindicatie. Er is vaak geen vast bedrag, omdat elk huis anders is. Bij een groot huis is de adviseur vaak ook langer bezig, dan bij een klein huis.


Uitzonderingen
Er zijn een paar uitzonderingen, want het verplichte energielabel geldt niet voor alle huizen. Als jouw huis niet ouder dan tien jaar is, hoef je geen energielabel aan te vragen. Je huis is dan sowieso zuinig genoeg! Ook als je vanaf 1 juli 2002 een EPA (Energie Prestatie Advies) hebt laten maken, is het energielabel niet nodig.


(Afbeeldingen: Ministerie van VROM)

Vergelijkbare artikelen