FANtv-nl-logo-mobile

Nachtstroom duurder?

Als je een dubbele meter hebt, kun je geld besparen door bijvoorbeeld 's nachts de was te doen. Dat komt doordat nachtstroom goedkoper is. Maar het lijkt erop dat die tijd voorbij is.Binnen enige tijd zou het kunnen gebeuren dat nachtstroom niet langer goedkoper is dan dagstroom. Het zou zelfs zo kunnen lopen dat nachtstroom duurder wordt. Om dit te kunnen begrijpen, moet je weten dat er verschillende soorten energiecentrales zijn.


Verschil in opwekken
In Nederland heb je onder andere kolencentrales, gasgestookte centrales, een kerncentrale en natuurlijke energiecentrales. Deze zorgen allemaal voor stroom, maar omdat ze die allemaal op een andere manier opwekken, is er een verschil in kosten.Stijging kolenprijs
Nu zijn het vooral de gasgestookte centrales die overdag voor het merendeel van de elektriciteit zorgen. Omdat er 's nachts minder energie nodig is, komt het dan vooral uit de kolencentrales. Dat is dus goedkoper. Maar omdat de prijs van kolen stijgt, zou het kunnen gebeuren dat de prijs van deze energie langzaam maar zeker stijgt.


Alternatieven
Feitelijk zou het kunnen gebeuren dat de nachtstroom duurder wordt, maar zo ver zal het waarschijnlijk niet komen. Wanneer het zover is dat de nachtstroom duurder is, zal er een andere manier bedacht worden om 's nachts elektriciteit op te wekken. Je kunt dan denken aan wind- of waterkracht, kernenergie of blijven de gasgestookte centrales zorgen voor stroom.

Vergelijkbare artikelen