FANtv-nl-logo-mobile

Kernenergie komt terug

Kerncentrales stoten helemaal geen CO2 uit. Maar het nadeel van die centrales kennen we allemaal. Toch wil Nederland vanaf 2030 misschien weer kerncentrales bouwen.Kernenergie is schoon. Tenminste… in plaats van CO2 uit te stoten, produceren kerncentrales radioactief afval. En dat moet ergens opgeslagen worden. Ook weet iedereen wat er gebeurt tijdens een meltdown van zo'n centrale. Daarom wilden veel landen langzaam van de kernenergie af. Maar dat lijkt nu te veranderen. Zelfs Nederland wil de mogelijkheid open houden om vanaf 2030 toch weer kerncentrales te kunnen bouwen.


 Vanaf 2030?
Het plan is om te wachten tot 2030. Want dan kan er een vierde-generatiekerncentrale beschikbaar zijn. Het voordeel van deze centrales is dat ze een stuk minder radioactief afval produceren. Dat komt doordat ze een deel kunnen hergebruiken. Ook zal het afval veel korter radioactief zijn dan nu het geval is.

Rest van Europa
Nederland was niet alleen. Er waren veel andere landen in Europa die kernenergie wilden uitbannen, maar langzaam lijken ze daarop terug te komen. De grote reden daarvoor is het steeds duurder worden van de fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid van een enkele energiereuzen, zoals het Russische GazProm. Finland bouwt op dit moment een kernreactor en Frankrijk zweert bij deze vorm van energieopwekking. Ook Roemenië en Bulgarije wordt er op dit moment gebouwd.


Klimaatdoelstellingen
Het voornemen van Duitsland en Engeland om kernenergie geleidelijk te verminderen staat ook op losse schroeven. Ze hopen met kernenergie minder afhankelijk te worden van de rest van Europa. Ook is het een goede manier om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Kerncentrales stoten immers geen CO2 uit. Maar of deze landen de bijkomende ook echt voor lief nemen is een kwestie van tijd.Onderzoek
In Nederland zijn ze ook bewust van de voordelen. Een onderzoek heeft zelfs aangewezen dat het niet mogelijk is om twintig procent minder CO2 uit te stoten (klimaatdoelstelling in 2020) zonder kerncentrales. Daarom wordt er op dit moment onderzoek naar vijf plaatsen waar in de toekomst misschien een kerncentrale kan komen te staan.

Vergelijkbare artikelen