FANtv-nl-logo-mobile

Wat te doen tegen huisstofmijt?

Je kent vast wel mensen in je omgeving die allergisch zijn voor huisstofmijt. Nu denk je vast: hoe schoner je huis is, hoe minder kans op mijten in je woning. Dit is helaas niet waar.

Hoe goed je ook schoonmaakt, de huisstofmijt komt het hele jaar voor in je woning. Het heeft niets te maken met hygiëne.

 23292 wat is huisstofmijt

Wat is huisstofmijt
De huisstofmijt is een bijna onzichtbaar klein (0,3mm) spinachtig beestje dat in huisstof leeft. Het spinachtige beestje leeft onder andere van huidschilfers in beddengoed.

De uitwerpselen en de vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten, zoals astma en eczeem veroorzaken.

In 15 jaar tijd is de huisstofmijtallergie verdubbeld. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een beter wooncomfort, isolatie, airconditioning en dubbele beglazing.

Waar zit het in
Om allergische reacties te voorkomen, moet je zorgen dat de huismijt zich niet kan vermenigvuldigen. Het spinachtige beestje vermaakt zich het best bij een temperatuur van 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 50-75%, dus op warme, beschutte en vochtige plaatsen in huis. De huisstofmijt houdt zich voornamelijk schuil in matrassen, beddengoed, gestoffeerde meubels, tapijt en op beschimmelde muren. Om te voorkomen dat het beestje zich minder prettig voelt en zich voortplant, moet je het bestrijden.

Wat te doen
Huisstofmijt heeft een hekel aan kou en droge warmte. De belangrijkste maatregelen die je kunt treffen, zijn regelmatig stofzuigen, ventileren en schrobben. Probeer stofwolken te vermijden. Met regelmatig luchten en stofzuigen ben je er nog niet. Je kunt nog meer doen:

  • Mijtentest: huisstofmijten zijn op te sporen met een mijtentest, deze is verkrijgbaar bij de apotheek, thuiszorg- en allergiewinkels
  • Was je kleding en vooral beddengoed regelmatig op 60 graden. De mijten worden gedood en allergenen uitgespoeld
  • Heeft je kind astma? Koop dan knuffels die je op 60 graden kunt wassen
  • Vervang regelmatig het filter en de stofzak van je stofzuiger
  • Mijten houden zich makkelijk vast aan textiel, zelfs bij een kortpolig tapijt. Je kunt ze verwijderen met een mijtendodend middel
  • Overweeg meubels aan te schaffen met een gladde bekleding, zoals leer. Deze stof biedt de huismijt de minste weerstand
  • Gebruik zo min mogelijk textiel

 

Tags: ongedierte