FANtv-nl-logo-mobile

Weg met de gloeilamp!

Spaarlampen zouden gemakkelijk alle gloeilampen kunnen vervangen, maar zijn te duur. Dat vindt een werkgroep die in opdracht van Minister Cramer een alternatief probeert te vinden voor de aloude gloeilamp.



Het grote prijsverschil tussen spaarlampen en gloeilampen zorgt ervoor dat mensen liever een gloeilamp kopen. De werkgroep denkt dat als dat verschil minder is, veel meer mensen kiezen voor energiezuinige spaarlampen.


Besparen
Met een spaarlamp of led-lamp kun je al snel tachtig procent energie besparen. Dit komt omdat er bij een gloeilamp erg veel onnodige warmte vrij komt. Bij spaar- en led-lampen is verlies een stuk minder en wordt er dus minder energie verbruikt.



Importheffing
Maar omdat niet iedereen warm loopt voor deze energiezuinige lampen, moet er iets gebeuren. Omdat er nu op veel spaarlampen uit Aziatische landen een Europese importheffing zit, zijn deze vaak onnodig duur. De werkgroep adviseert om deze heffing af te schaffen. Maar dit is moeilijk omdat het Europees geregeld is. Nederland kan namelijk niet in haar eentje dit besluit nemen.


Heffing op gloeilamp
Een oplossing die meer voor de hand ligt is het verminderen van de btw die betaald moet worden voor spaarlampen. Een andere manier is extra belasting heffen op een gloeilamp. Zo wordt een spaarlamp niet goedkoper, maar een onzuinige lamp juist duurder. Volgens de werkgroep helpt deze maatregel ook, omdat het prijsverschil tussen de twee lampen op deze manier minder wordt.

Vergelijkbare artikelen