FANtv-nl-logo-mobile

Help! Mijn huur wordt verhoogd

Heb je een huurhuis? Dan heb je een tijdje geleden een brief in de bus gehad met het verzoek tot huurverhoging. Schrok je er van? Gelukkig zit er een maximum aan de verhoging.
Het maximale percentage huurverhoging is dit jaar 1,6%. Niet geheel toevallig is dat gelijk aan de inflatie. In Nederland is namelijk afgesproken dat de huur van huurhuizen per jaar niet meer dan de inflatie mag stijgen. Dit geldt niet voor alle huurhuizen. Betaal je per maand meer dan 631 euro huur, dan val je buiten deze regeling. Dit wordt de liberalisatiegrens genoemd.Puntenaantal
De nieuwe huurprijs wordt door middel van een puntenaantal berekend. Voor elk positief punt krijgt je huurhuis namelijk punten. Is er openbaar vervoer in de buurt? Heb je een extra wc? Drie slaapkamers in plaats van twee? Het levert allemaal punten op. Des te meer punten je hebt, des te hoger je huur kan worden.


Dit puntenaantal kun je vinden in de brief die jouw woningcorporatie samen met het verzoek tot huurverhoging heeft gestuurd. Goed om te weten is dat zo'n brief altijd twee maanden van de voren ontvangen moet zijn.


Klopt het?
Gelukkig ben je voor de huurverhoging niet helemaal afhankelijk van je woningcorporatie. Via de site van VROM kun je narekenen of je niet teveel extra huur moet gaan betalen. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig. De huidige huur, de nieuwe huur en het puntenaantal van je woning.


Bezwaar maken
Kun je dan helemaal niets doen tegen de verhoging? Soms wel. Je mag namelijk bezwaar maken. Dit kun je doen door een brief te sturen. Controleer eerst goed of jouw huur hoger ligt dan 1,6% van de huurprijs, er fouten staan in je verzoek tot huurverhoging en op welke datum je de brief binnen hebt gehad. Heb je de brief bijvoorbeeld na 1 mei 2008 ontvangen? Dan mag de huurverhoging niet op 1 juli 2008 ingaan.


Wil je nog meer informatie over huurverhogingen? Kijk dan op de site van het ministerie van VROM. Daar kun je ook je huurverhoging controleren.

Vergelijkbare artikelen