FANtv-nl-logo-mobile

Slimme Meter wordt verplicht

Energieprijzen blijven stijgen en daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk ervan te verbruiken. Daarom wil de Tweede Kamer dat de Slimme Energiemeter verplicht wordt. Wat is het en wat kun je er mee?De Slimme meter is een energiemeter die gas- en elektriciteitsstanden kan communiceren met het energiebedrijf en kan terugkoppelen aan de klant. Zo weet je direct hoeveel en wanneer je energie verbruikt. Deze informatie kun je gebruiken om jouw energieverbruik terug te schroeven. Voor de energieleverancier is het ook handig, want zij kunnen precies zien hoeveel energie je hebt gebruikt. Gedoe met meterstanden en controleurs is dus vanaf nu verleden tijd.


Meer voordelen
Omdat nu meteen bekend is hoeveel energie er wordt verbruikt, kan de leverancier de klanten eventueel tips geven om energie te besparen. Ook het tijdstip van verbruik is zichtbaar. Hierdoor kunnen energieleveranciers maatregelen nemen om piekbelastingen te voorkomen. Dit zijn momenten dat er enorm veel energie tegelijk wordt verbruikt. Om dit tegen te gaan zou een aanbieder kortingen kunnen geven op energieverbruik op andere momenten.

Geen voorschot
Een ander groot voordeel is dat de voorschotten zouden kunnen verdwijnen. Doordat immers precies zichtbaar is hoeveel energie is verbruikt, zou je nooit meer bij hoeven te betalen.


Eisen aan meter
De meters die nu in elke meterkast hangen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat is straks ook zo bij de slimme meters. Zo moet een Slimme Meter bij het veranderen van aanbieder zo over moeten kunnen schakelen. Bij een verhuizing zou de meter moeten blijven hangen en overgaan op de situatie van de nieuwe bewoners. Eind 2008 zal er een definitief eisenlijstje moeten zijn.

Vergelijkbare artikelen