FANtv-nl-logo-mobile

Stoomreinigers. Schoonmaken met pure stoom.

Je kunt schoonmaken met zeep en water, maar ook met stoom. Dit met behulp van een stoomreiniger. Dat heeft vele voordelen.

Stoom laat namelijk geen zeepresten achter en is zeer milieuvriendelijk. En toch mis je die reinigingsmiddelen niet. Ook zonder toevoegingen heeft stoom een bijzonder reinigende werking. Ondanks het ontbreken van zeep en geurstoffen gaat je huis er toch fris van ruiken. Dit komt omdat stoom de eigenschap heeft om geuren weg te nemen.

 

 

Dat stoom zo goed reinigt komt vooral door de hoge temperatuur. Het ontvet daardoor, en verwijdert ook kalkafzetting. Stoom helpt ook goed tegen olievlekken. Een andere plezierige eigenschap van stoom is dat een eenmaal gereinigde oppervlakte minder snel vies wordt dan na een schoonmaakbeurt met zeep. Dit is een gevolg van het feit dat vuil zich aan zeepresten hecht, en die zijn er niet na het schoonmaken met stoom. En een laatste voordeel, bacteriën en andere ongewenste micro-organismen worden door de stoom gedood.

Stoomreinigers zijn er in verschillende formaten. De kleinsten doen qua formaat denken aan een kruimeldief. De Stoomeend van Montiss heeft bijvoorbeeld maar een reservoir van een derde liter, en er zijn nog kleinere op de markt. Deze kleine stoomreinigers zijn vooral bedoelt voor kleine schoonmaakklusjes in bijvoorbeeld de badkamer, het toilet en de keuken. Voor grote schoonmaakbeurten zijn ze minder geschikt, dan blijf je ze bijvullen en zijn ze onhandig. Vergelijk het met het stofzuigen van je huis met een kruimeldief.

Dan kun je beter een iets groter model aanschaffen zoals de Kärcher SV 1802. Deze zien er uit als een stofzuiger, en komen soms ook bij die fabrikanten vandaan (Nilfisk, Hoover). Deze hebben een reservoir van ruim 1,2 liter, en daar kun je wel even mee vooruit. Een te groot reservoir is overigens ook niet handig, je moet het water voor gebruik immers eerst op temperatuur brengen, en dat duurt dan weer langer.

Met deze modellen kun je heel makkelijk tegelvloeren reinigen. Let bij aanschaf ook op de hulpstukken die meegeleverd worden. Denk daarbij bijvoorbeel aan een raamwisser, een spuitmond (voor hardnekkig vuil), een vloersproeier en verschillende soorten borstels.

 

 

Met een stoomreiniger kun je niet alleen harde grote oppervlakten zoals vloeren, ramen en deuren reinigen, maar ook meubels, matrassen, sanitair, voegen en vloerbedekking.  Bij goede de goede elektronicawinkels.

Tip: Een overzicht van goede maar voordelige stoomreinigers

Tags: schoonmaken, huishouden