FANtv-nl-logo-mobile

Samen een wijk bouwen

Het Friese dorp Opeinde krijgt een nieuwe woonwijk. Uniek is dat het gemeentebestuur via internet iedereen wil laten meedenken over de opzet en inrichting van de wijk.


De nieuwe woonwijk is gedacht aan de zuidkant van het dorp Opeinde ten oosten van het Opeinderkanaal. De gemeente heeft geen randvoorwaarden verbonden aan het ontwerp en de inrichting van de nieuwe wijk. Er staat dus nog helemaal niets op papier. Er zijn maar twee "harde" randvoorwaarden: het gebied (globaal 17 hectare) én de eis dat het een wijk voor overmorgen moet worden. Met andere woorden: geen standaard stedenbouwkundig plan, maar iets dat op zoveel mogelijk fronten revolutionair of visionair kan worden genoemd.Anders dan anders
Een nieuwe woonwijk ontwerpen en inrichten via een online community is nogal anders dan de gebruikelijke gang van zaken. Normaal gesproken maakt een stedenbouwkundig bureau een plan wat ter inspraak wordt voorgelegd aan de burgers. Nu kan iedereen vanaf het begin meedenken. Op deze manier wil de gemeente Smallingerland, waaronder Opeinde valt, mensen betrekken bij het ontwerpen van de nieuwe wijk. Ook als mensen niet actief deel willen nemen aan de website, kan men online wel volgen hoe de uiteindelijke plannen tot stand komen.


Win je eigen straatnaam
De bedenker van het beste en meest bijzondere idee wordt beloond met een wel hele speciale prijs: Een straat in de nieuwe wijk vernoemt naar jou! Daarnaast worden er maandelijks prijzen verdeeld onder de bezoekers van de website die het meest actief hebben bijgedragen aan deze community en die de beste ideeën hebben gepost.


Alle informatie, en reeds ingezonden ideeën kun je vinden op WijBouwenEenWijk.nl

Vergelijkbare artikelen