FANtv-nl-logo-mobile

Een gezond huis

Je kunt ziek worden van je eigen huis. Hier enkele tips om dat te voorkomen


Luchtvochtigheid
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen veertig en zestig procent. Als deze regelmatig boven zeventig procent komt, neemt de kans op schimmelvorming en gezondheidsklachten toe. Je kunt de luchtvochtigheid zelf meten met een hygrometer.
Ventileer extra tijdens het douchen, tijdens koken en bij het gebruik van een condenswasdroger.


Kook met de deksels op de pannen om waterdamp te verminderen; droog bij het dweilen de vloer goed na met een trekker


Goed ventileren
Ventilatie voert die vochtige en vervuilde lucht af. Dat is gezond, maar hiervoor moet wel verse lucht in de plaats komen. Gebeurt dit niet, dan wordt de binnenlucht ongezond en ontstaan vochtproblemen, zoals schimmelvorming.


Water in de boiler niet te lauw
Het tapwater uit de gasboiler of cv-boiler is vaak afgesteld op tachtig graden Celsius of warmer. Om energie en geld te besparen wordt de temperatuur soms lager gezet.

    


Dat is een goede zet, maar pas op, zet de temperatuur nooit lager dan zestig graden Celsius. Zo voorkom je dat de bacterie Legionella Pneumophila de kans krijgt om zich te vermenigvuldigen.


Een goed afgesteld verwarmingssysteem
Warmt je huis te langzaam of onvoldoende op, ook als de radiatoren open staan? Laat een installateur de cv-installatie dan 'waterzijdig inregelen'. Het warme water wordt dan beter verdeeld over het hele verwarmingssysteem. Dat is gezonder en behaaglijker


Bron: www.milieucentraal.nl

Vergelijkbare artikelen