FANtv-nl-logo-mobile

Een balkontuin

Ook als je in een appartement woont kun je een echte tuin hebben. Hier tips hoe je van je balkon een groene oase kunt maken.

De ligging van het balkon is wel bijzonder belangrijk bij het inrichten van een balkontuin. Een balkon op het zuiden vraagt om heel andere beplanting dan een tuin die op het noorden ligt. Ook is het belangrijk te weten hoe zwaar je het balkon kunt belasten. Planten zijn niet zwaar, maar een flinke pot vol aarde wel.

Naast levende planten worden er vaak droogbloemen en ornamenten gebruikt om een balkon tot een echte tuin te maken.

Ondergrond en zijkanten
De sfeer van je balkon ingrijpend veranderen begint al met de ondergrond. Rieten matten en/of houten vlonders geven het balkon meteen een heel andere uitstraling. Maar ook kunstgras of een likje verf geven het balkon een compleet ander aanzicht.

Een rieten mat kun je langs de reling aanbrengen. Dit ziet er niet alleen goed uit, het houdt ook tocht tegen en geeft een besloten gevoel. De zijkanten kun je afschermen met houten vlechtschermen. Voor een heel ruim effect kun je ook klimop gebruiken.

Een zithoekje
De zijkant van het balkon is ook de ideale plek voor een zithoekje. Je zit er beschut, en een houten bankje met wat kussens kan er heel gezellig uitzien.

Één of meerdere houten bankjes langs de balustrade is ook een optie. Als je aan de balustrade en stevige plank bevestigd heb je meteen een tafeltje.

Voor een wat ruimer balkon kun je met een bistrotafeltje en wat stoelen ook een mooi effect bereiken. Als je er voor zorgt dat kleuren en stijl van het balkon overeenkomen met die van de woonkamer vormen deze twee een duidelijk geheel.

Geschikte planten
Op zich is vrijwel iedere plant geschikt om in een pot te plaatsen, mits ze maar goed verzorgd worden. De pot moet ruim zijn, en regelmatig bemesten is noodzakelijk.

Om een grote pot niet al te zwaar te maken kun je onder in de pot een flinke laag kleikorrels aanbrengen. Deze zorgen er meteen voor dat de wortels niet gaan rotten omdat ze in het vocht staan. De kleikorrels nemen het vocht op, en geven het pas aan de plant af als deze het nodig heeft.

Breng op de korrels een laag antiworteldoek aan, en stort daar pas de potgrond op. Plastic noppenfolie aan de randen van de potten beschermen de planten tegen vorst. Breng deze binnenin de pot aan voor de aarde er in gaat. Prik eerst wel wat gaatjes in de folie zodat het vocht er uit kan.

Vaste planten, groenblijvende en bloeiende heesters en coniferen kunnen ook in de winter buiten blijven staan. Kuipplanten als de Datura en Fuchsia miet je wel binnenhalen als er vorst dreigt.

Zomerbloemen mogen (net als in een gewone tuin) ongeveer half mei (na ijsheiligen) naar buiten. Bemest deze bloemen en planten 2 maal per week.
 
Een balkontuin op het noorden
Een balkon op het noorden heeft nooit directe zon. Dit beperkt het aantal te gebruiken planten enorm, maar toch is er een ruime keuze aan schaduwplanten. Geschikte planten zijn ondermeer de Begonia, Fuchsia, Skimmia, Impatiens, Hedera, Bergenia, Hosta en Camelia.
 
Een balkontuin op het westen
Een balkon op het westen vangt veel meer wind. Daar moet je dan ook grote brede potten gebruiken, die niet snel zullen omwaaien. Ook lenen stevige, sterke en laagblijvende plantensoorten zich beter voor een balkon op het westen.

Geschikt zijn de Buxus, Viola, Oxalis, Laurier, Pulmonaria, Polygonum, Laurier en de Eucomis.

Gebruik langs de balustrade een trellis of rietmat om de planten te beschutten.

Een balkontuin op het zuiden
Op warme zonnige dagen moet je op een zonnig balkon de planten in kleine potten wel twee maal per dag water geven. Je kunt het verdampen verminderen door kunststof of geglazuurde potten te gebruiken.

Planten die geschikt zijn voor een zonnig balkon op het zuiden zijn de Petunia, Lobelia, Pelargonium, Helianthemum, Lavandula, Rosa en Vitis.

Een balkontuin op het oosten
Plaats ook hier planten die goed tegen de zon kunnen. Geschikt zijn de Margriet, Yucca, Lobelia erinus, Tagetes, Verbena, Viola, Pelargonium, Alchemilla, Lysimachia en Fremontodendron carlifornucum.

Tags: balkon, dakterras