FANtv-nl-logo-mobile

Groene stroom is niet duurder

Er zijn veel misverstanden over groene stroom. Het is bijvoorbeeld niet duurder (en soms zelfs goedkoper) dan grijze stroom.

Veel consumenten met grijze stroom zijn ervan overtuigd dat groene stroom duurder is. Daarom denken ze er niet aan om over te stappen. Daarnaast is er een groep consumenten die de milieuvriendelijkheid van groene stroom niet vertrouwt. Ook zij houden vast aan grijze stroom.

Dit gebrek aan kennis over groene stroom blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Groene stroom is in de praktijk even duur, of zelfs goedkoper dan grijze stroom. Dat er groene stroom met een milieukeurmerk bestaat is vrijwel onbekend.

De onderzochte consumenten zijn bereid over te stappen van grijs naar groen bij een voordeel van vijftig euro per jaar. In de praktijk valt het verschil in prijs meestal nog voordeliger uit. Inmiddels gebruikt 39 procent van de huishoudens groene stroom. Uit het onderzoek is af te leiden dat dit aantal tot 65 procent kan stijgen. Wanneer er alleen op prijsvoordeel wordt gelet, ligt er een groot marktaandeel klaar. Van de tien goedkoopste aanbiedingen van stroomleveranciers zijn er gemiddeld zeven gebaseerd op groene stroom.

Milieuredenen
Consumenten met grijze stroom zijn niet de enigen met gebrekkige kennis over de prijs van groene stroom. Een groep consumenten die al groene stroom gebruikt, denkt daar duurder mee uit te zijn. Om milieuredenen willen ze toch groene stroom in huis halen. De groep consumenten die groene stroom niet vertrouwt en vasthoudt aan grijs, zegt behoefte te hebben aan duidelijke en onafhankelijke informatie. Ook willen ze extra garanties voor het milieukarakter van groene stroom. Dat er al een Milieukeur bestaat met extra garanties weten ze niet.

Vergelijkbare artikelen