FANtv-nl-logo-mobile

Ventileren, iets anders dan luchten

Continue ventilatie is belangrijk voor onze gezondheid, en voorkomt vochtproblemen in huis.

Een woning moet 'ademen'. Door 24 uur per dag te ventileren wordt vervuilde lucht afgevoerd en stroomt frisse buitenlucht binnen. Goede en continue ventilatie is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, het is ook een belangrijk wapen tegen vochtproblemen in huis.

Hoe belangrijk is ventileren?
Per dag worden tientallen liters vocht door mensen (maar ook door huisdieren en planten) geproduceerd. Warme binnenlucht houdt veel vocht vast en kan op koude oppervlakken condenseren.

Dit heeft schadelijke schimmels tot gevolg. Schadelijke gassen als Radon uit bijvoorbeeld bouwmaterialen en de kruipruimte en formaldehyde uit materialen als spaanplaat (bijvoorbeeld in meubelen) vragen om continue ventilatie. Daarbij blijft het nodig om, naarmate er meer mensen in een binnenruimte verblijven, te voorkomen dat hoge concentratie kooldioxide (CO2) zich ophopen door voldoende te ventileren.

 

 

Ventileren, wat is dat?
Ventileren is iets anders dan luchten. Bij luchten staat er een raam of deur open, zodat alle lucht in die ruimte in één keer wordt ververst. Het effect van luchten is van korte duur, ongeveer een half uur.

Bij ventilatie wordt de lucht in huis 24 uur per dag ververst. Er zijn grofweg twee soorten ventilatie: natuurlijke en mechanische. Een combinatie van deze twee is ook mogelijk.

Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door de natuurlijke 'trek' via ventilatieroosters of ramen met een ventilatiestand. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een continu draaiende elektrische ventilator.

Ventilatie met ventilatiesystemen
Om goed te kunnen functioneren is regelmatig onderhoud aan de ventilatiesystemen nodig. Gebeurt dat niet, dan neemt de capaciteit van het systeem jaarlijks af. Het gevolg is dat de installatie door vervuiling ontregelt, capaciteit verliest en de motor in onbalans kan raken met schade en lawaai tot gevolg.

Laat de installatie dus regelmatig controleren en schoonmaken, of doe dat (conform de gebruiksaanwijzing) zelf. Hebt u balansventilatie met een warmte-terug-win systeem (WTW met inblaas- én afzuigventielen)? Dan is het regelmatig schoonmaken van de filters noodzakelijk. Volg hierbij altijd de onderhoudsrichtlijnen van de leverancier.
Wilt u weten hoe u eenvoudig zelf de WTW-filters kunt vervangen? Volg hiertoe de informatie en gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Het onderhoud aan de ventilator moet zorgvuldig worden gedaan. Anders is de kans groot dat de balans in het systeem ontregeld wordt, waardoor het apparaat meer geluid maakt.

Met dank aan Droomhuismakelaardij

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl