FANtv-nl-logo-mobile

De pothortensia (Hydrangea)

De pothortensia (Hydrangea) is in tal van kleuren en vormen te koop. Voor ieder interieur is wel een geschikte pothortensia te vinden.

De pothortensia ook wel bekend als 'Hydrangea' kent meer dan 40 variëteiten, maar valt uiteen in twee duidelijk te onderscheiden bloemvormen. Dat zijn de ronde bollen (de gevuldbloemigen) en de platte bloemen (de randbloemigen) die ook wel bekend staan als Teller-typen. Kenmerkend voor die soort is dat alleen de buitenste bloemkrans bloeit.

De pothortensia is er in wit, diverse tinten roze, rood en blauw. De blauwe soort is in aanvang trouwens roze. De verkleuring naar blauw is een reactie op ijzer en aluminium in de grond. Het bijzondere is dat er nog steeds nieuwe soorten pothortensia op de markt komen. Op dit moment zijn de zogenaamde 'quercifolia' in zwang. De pothortensia macrophyla kenmerkt zich door opvallende grote randbloemen of de bolvormige bloeiwijze. Typerend voor de pothortensia quercifolia zijn de eikenbladachtige bladeren die fluweelzacht aanvoelen en de pluimvormige bloemtrossen met dubbele witte bloemen.

Een deel van de pothortensia wordt op naam aangeleverd. Bekende soorten zijn 'Renate Steiniger', 'Bodensee' en 'Rosita'. Een bijzondere cultivar is 'Vuurwerk'. Zij hebben dubbele bloemen in de vorm van een ster. De plant doet denken aan uiteenspattend vuurwerk en is verkrijgbaar in wit en roze.

Verzorgingstips voor binnen

  • Geef de pothortensia een lichte standplaats. Vermijd de felle zon want daardoor gaat de plant slap hangen en als dat eenmaal het geval is, dan is het lastig om 'm weer stevigheid te geven.
  •  Geef twee keer per week water zodat de potgrond vochtig blijft. Een keer per week een dompelbeurt van 15 minuten doet de plant ook goed. Laat de plant daarna wel goed uitlekken. Verwijder overtollig water in de buitenpot of schaal.
  • De pothortensia houdt van frisse, tamelijk vochtige lucht. Zet de plant dus niet in de buurt van de centrale verwarming. Vermijd tocht en sterke temperatuurschommelingen. De ideale temperatuur bedraagt 18 tot 22 graden Celsius.

Verzorgingstips voor buiten 

  • Na de bloei kan de plant in de tuin worden gezet en kan elk jaar bloeien. De plant is, eenmaal in de tuin geplant, winterhard. Wanneer ze buiten in potten staan geldt een minimumtemperatuur van 5 graden Celsius.
  • Pothortensia's hebben veel water nodig, zet de planten buiten dan ook niet in te grove zandgrond. Verdroogde bloemen moeten zo lang mogelijk op de plant blijven, als bescherming tegen de vorst. Snoei de plant dus nooit vóór de winter. Wanneer de knoppen eind maart weer uitlopen kan de snoeischaar tevoorschijn komen.

Bron: Bloemenbureau Holland

Vergelijkbare artikelen