FANtv-nl-logo-mobile

Van kinderkamer naar tienerkamer

In Warnsveld hebben we een tienerkamer gebouwd. Aan het begin van de klus was het nog een echte kinderkamer. We hebben de zolder omgebouwd tot een echte tienerkamer.

Anne heeft nog een echte kinderkamer, maar ze heeft de tienerleeftijd bereikt, en we zijn daarom aan de slag gegaan om haar een passende tienerkamer te geven. Hier kun je lezen hoe dat in zijn werk ging, en foto's zien van het eindresultaat. Natuurlijk hebben we wat handige tips voor ouders die ook voor zo'n verbouwing staan.

De transformatie tot tienerkamer
De zolder was één grote ruimte en er moet eerst een wand met een deur geplaatst worden, om de voorzolder af te scheiden van de kamer van Anne. Dan blijft de voorzolder bruikbaar voor de wasmachine en de droger en kan Anne haar kamer afsluiten.

Een eerste blik in Annes 'oude' kamer leert wat je ook al snel hoort in een gesprek met haar; Anne is dol op paarden!!! Ze heeft ook een eigen paard en haar hele kamertje staat vol met plastic paardjes. Maar eigenlijk past dat niet echt meer bij een tiener.

Dat is het uitgangspunt geweest voor de geheime vakkenwand, die gemaakt is tegen de achtermuur. Deze wand is 20 cm opgedikt. Het raam dat er zit, is op deze manier verdiept komen te liggen en er is een vensterbank gecreëerd. In de vensterbank zijn sleuven gefreesd, zodat de verwarming die onder het raam zit zijn warmte naar boven kwijt kan.

Verder zijn er rond het raam 4 open vakken gemaakt, waarin Anne wat leuke spulletjes neer kan zetten, die ze graag ziet. Nu zijn dat nog haar mooiste paardjes, over een paar jaar is dat misschien de foto van haar vriendje… En natuurlijk staat er ook haar wekker, om 's morgens op tijd op school te kunnen zijn.

Tussen de open vakken zijn andere vakken gemaakt, die afgedekt worden door middel van verschillende deuren, die scharnieren met keukenkastscharnieren en openen met een druk/klik-systeem. In deze vakken kan ze de spulletjes zetten die ze graag bij zich wil hebben, maar die niet de hele wereld hoeft te zien; de rest van haar paardencollectie, een dagboek, noem maar op.

Onder de ramen zijn twee boekenkastjes gemaakt, op wielen. Als je deze boekenkastjes omdraait, blijkt er achter ieder kastje een zitplekje verborgen te zitten, zodat Anne gezellig met haar vriendinnen kan zitten op haar kamer.

Natuurlijk zijn dat niet de enige zitplekken. Voor het bed is gekozen voor een bed met verhoogde zijkanten, zodat het een bedbank wordt. Met heel veel kussentjes erop in lekkere felle kleuren wordt het een heerlijke hangplek.

Natuurlijk moet Anne op haar kamer ook kunnen studeren, maar daar wil je als je tiener bent niet altijd aan herinnerd worden. Daarom is er een ladenkastje gekomen, met daarop een extra blad, dat met een pianoscharnier eraan bevestigd is. Natuurlijk is er een driehoekige steun van hout gemaakt, om het blad te ondersteunen. Het lijkt dus of Anne alleen maar een ladenkast heeft staan in haar kamer en als je het extra blad openklapt heb je ineens een echt bureau.

Doordat Anne naar de zolder is gegaan, heb je te maken met schuine wanden. Die zorgen ervoor dat het moeilijk is kasten tegen een wand te plaatsen. Vandaar dat ervoor gekozen is een kastenwand te maken, onder de schuine kant.

Om deze kastenwand toch leuk te maken voor een tienerkamer, is er op de kastdeuren een grote wandposter gekomen, met een knallende tienerprint. Natuurlijk wil je zo'n poster niet ontsieren door knopjes, dus ook hier is gekozen voor een druk-klik-sluiting. De poster is afgelakt met een blanke lak, zodat het openen van de kasten de poster niet beschadigd.

De poster heeft een overwegend turquoise/blauwe tekening. Dat is één van de trendkleuren voor de kinder- en tienerkamers van het moment. In de kamer van Anne is dit gecombineerd met fel groen en fuchsia roze. Het ladenkastje is groen geverfd en de binnenkasten van de boekenkastjes en de steunbalken op de zolder zijn fuchsia roze.

Op de grond ligt een tapijt in een zandkleur, om het strandthema van de wandposter een beetje door te trekken. In deze zandkleurige basis zijn drie cirkels gemaakt van tapijt, in de drie kleuren, corresponderend met de hoofdkleuren in deze kamer.

Het basistapijt heeft een open, gesneden pool en de cirkels hebben een gesloten, geluste pool. Door deze twee soorten tapijt te combineren krijg je een speels tapijt en lopen de tapijten mooi in elkaar over. En tapijt is natuurlijk bovenal heerlijk comfortabel aan je voeten als je 's morgens uit bed stapt. Bijkomend voordeel aan het gekozen tapijt is, dat het geluiddempend is, wat erg fijn is als Anne staat te swingen met haar vriendinnen op de laatste Top 40-hits.

Tags: kinderkamer, metamorphose, tienerkamer

Vergelijkbare artikelen