FANtv-nl-logo-mobile

Het prinsessenbed

Kijk hier hoe Bob helemaal zelf een prinsessen-ledikant maakt. De sierlijke vormen van dit bed zijn eerst uitgetekend op ruitjespapier. Aan de hand van deze tekening is het vergroot op de platen mdf overgenomen. De delen kunnen nu uitgezaagd worden met een decoupeerzaag. Door het smalle zaagblad is deze erg geschikt voor het zagen langs gebogen lijnen. Hoe smaller het zaagblad, hoe scherpere bochten je kunt maken. Denk er aan dat de tanden omhoog gericht staan, waardoor de kartels aan de bovenkant van het werkstuk ontstaan. Bij MDF heb je daar echter niet zo'n last van.

  

  

Deze scherpe randen kun je afronden met een bovenfrees. Maar daarvoor moet je ze eerst goed afschuren, want anders neemt de bovenfrees alle oneffenheden over. Na het schuren kun je beginnen met frezen. Let op dat je alles goed vast klemt.

  

Als de delen voor de bedombouw zijn klaar zijn kun je de lattenbodem ertussen leggen. Om ervoor te zorgen dat die blijft liggen, lijm en schroef je twee balken tegen de binnenkant van het bed.

  

Hierna kan het bed in elkaar gelijmd en geschroefd worden. Bij het lijmen moet je niet teveel en niet te weinig lijm gebruiken. Maar hoe bepaal je de goede hoeveelheid? Als je de delen op elkaar drukt moet er een beetje lijm tussen de delen uit komen, dan weet je zeker dat je genoeg hebt gebruikt. De overtollige lijm kun je het beste direct met een vochtig doekje wegvegen.

  

Nu kun je het bed in de grondverf zetten. Is de verf gedroogd? Dan kun je beginnen met het echte schilderen. Bij ons is het bed roze met oranje geworden. Maar je kunt natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen. Het oranje randje om het bed is gemaakt met een roller met een roerhoutje eraan geklemd. Zo zorg je dat je overal een even brede rand krijgt. Nu hoef je alleen nog met goudverf de versieringen aan te brengen en je bent klaar!

  

Vergelijkbare artikelen