FANtv-nl-logo-mobile

Serre of uitbouw?

De term serre wordt heel vaak onterecht gebruikt. Een echte serre heeft geen open verbinding met het achterliggende woonhuis, wordt niet via de CV verwarmd en is niet geïsoleerd.

Een uitbouw van de woonbouw wordt vaak een serre genoemd, maar een echte serre is geen uitbreiding van je huis, maar eerder een overdekt stukje tuin waar in het voor- of najaar bij zonnig weer van het zwakke zonnetje kunt genieten. De serre biedt een beetje buiten zijn, zo zonder verwarming of directe verbinding naar het huis, maar wel beschermd tegen regen en wind.

Een serre is een onverwarmde, goed geventileerde buitenruimte die grotendeels uit enkel glas is opgetrokken. Deze aanbouw tegen het huis heeft geen open verbinding met het achterliggende woonhuis. Je benut hiermee zonnewarmte optimaal zodat u ook op minder warme of regenachtige dagen 'buiten' kunt zitten. In de winter kunnen (buiten)planten in de serre overwinteren.

Behalve de bewoners van het huis, hebben ook het milieu en de stookkosten baat bij een serre. De ruimte werkt als een isolatielaag tegen te woning, waardoor energie voor verwarming wordt uitgespaard.

Overhitting of condens
Belangrijk is een goed ontwerp voor de serre. Een verkeerd ontworpen serre kan leiden tot oververhitting of condensproblemen. Bij een verkeerd gebruik van de serre, als er bijvoorbeeld wel een open verbinding met de verwarmde woning is gemaakt, kost de serre extra energie.

Een serre is niet bedoeld als permanente extra woonruimte. Hiervoor kun je beter een goed geïsoleerde aanbouw plaatsen.

Tips
De meeste energiewinst behaal je met een serre aan de zuidkant. Ook op de zuid-west kant of de zuid-oost kant van het huis levert een serre energiebesparing op. Is dit niet mogelijk en wilt u extra ruimte op het westen, oosten of het noorden, dan kunt u beter kiezen voor een goed geïsoleerde aanbouw.

In de Woningwet is vastgelegd aan welke voorwaarden een bouwwerk, en daarmee ook een serre, moet voldoen. Controleer uw bouwplan voordat je ermee aan de slag gaat.

(Bron: Milieucentraal)

Vergelijkbare artikelen