FANtv-nl-logo-mobile

Bouwen zonder bouwvergunning?

De regels voor het uitbouwen van je huis en het plaatsen van schuurtjes wordt versoepeld. Vaak zal er geen bouwvergunning meer nodig zijn. Er zijn veel misverstanden over deze aanpassing. We zetten het even op een rijtje.


Pas volgend jaar
Ten eerste is de nieuwe wetgeving nog niet ingegaan. Het betreft een voorstel van Minister Cramer van VROM dat nog langs de kamer moet. Waarschijnlijk geeft dit geen problemen, maar het heeft wel zijn tijd nodig. Pas op zijn vroegst in 2010 zullen de nieuwe regels gaan gelden.


Nu een bouwvergunning nodig
Tot die tijd gelden de oude regels. Wil je weten of je volgens deze regels een vergunning nodig hebt voor een verbouwing die je wilt doen, da kun je het beste de webpagina www.vrom.nl/bouwvergunningen_online raadplegen. Na het beantwoorden van enkele vragen weet je meteen of volgens de geldende regels een vergunning nodig is.Niet voor dakkapellen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken gelden de nieuwe regels niet voor het bouwen van een dakkapel. Het zonder bouwvergunning plaatsen van een dakkapel mag al aan de achterkant van het huis, en aan de voorkant blijft een vergunning nodig.
Kijk hier voor de regels i.v.m. dakkapellen


Wel voor serre's, schuren en bijgebouwen
De regels gelden voor uitbouwen en nieuwe gebouwen, grofweg onder de volgende voorwaarden:  • Maximaal 100m2 van de tuin mag worden bebouwd

  • De bebouwing mag niet meer dan de helft van de tuin opslokken

  • Het gaat alleen om de achtertuin

Dit gaat om heel veel verbouwingen. Men verwacht dat de nieuwe regelgeving 65.000 aanvragen per jaar scheelt.


Maar niet alles is toegestaan
Wat verwarrend is, is dat er zonder vergunning gebouwd mag worden, maar dat men zich wel aan tal van wetten en voorschriften houden, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid en burenrecht. Ook mag de aanbouw niet bijzonder lelijk zijn. Doordat het niet meer vooraf getoetst wordt, kan de bouwer achteraf voor onaangename verassingen komen te staan.

Vergelijkbare artikelen