FANtv-nl-logo-mobile

Bouwvakkers gaan klussen

Veel werkloze ZZP-ers in de bouw bieden zich via internet als klusser aan. In 2009 wordt er naar schatting zo'n 200 miljoen euro omgezet.


In 2009 worden meer dan 70.000 klussen van particulieren online aanbesteed. Voor veel ZZP-ers in de bouw zijn deze online klusaanbestedingen - met een totale waarde van meer dan 200 miljoen euro - de redding in een tijd dat de bouw hard getroffen wordt door de crisis. Werkspot, de marktplaats voor klussen in en om het huis, zag vanaf het begin van de kredietcrisis een grote toestroom van ZZP-ers die zich voor die tijd als onderaannemer op grote bouwprojecten verhuurde. Oprichter Gielen van Werkpot.nl voorspelt dat dit jaar nog veel meer zelfstandigen uit de bouw de switch van bouwplaats naar particuliere opdrachtgever zullen maken. Uit onderzoek van Werkspot blijkt dat de nood het hoogst is in de volgende regio's: Noord-Brabant, Zuid Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.Dat het werk dat bij particulieren wel voorhanden is, heeft te maken met de trend dat mensen in deze onzekere tijd liever in hun bestaande huis blijven wonen en opknappen dan hun huis te koop te zetten. Tegelijkertijd laten huizenverkopers in grote getale kleine verfraaiingen aan hun huis doen om hun huis beter verkoopbaar te maken.


Joost Gielen, oprichter van Werkspot: “Voor de particuliere opdrachtgever is het een zegen, zoveel vakmannen die beschikbaar zijn om een klus te doen. Voor de ZZP-ers in de bouw is het echter bittere noodzaak om zich op de particuliere markt te richten. Bij Werkspot doen we er alles aan om werk te genereren voor de vakmannen die zich bij ons inschrijven. Dat doen we onder andere door samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld Formido en Cobouw, maar ook door onze marketingcampagnes gericht op consumenten te intensiveren. Verder hebben wij onlangs de Werkspot Voordeelpas ingevoerd waarmee ingeschreven vakmannen voordeel ontvangen bij leveranciers in de bouw.” 


Maarten Post van CNV Zelfstandigen: “Wij onderschrijven de constateringen van Werkspot. De nood is voor sommige ZZP-ers inderdaad erg hoog. Vorig jaar deze tijd was er nog niets aan de hand en met name veel beginnende ZZP-ers hebben toen veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld een nieuwe bus, gereedschap en een loods. Dat moet wel allemaal afbetaald worden. Het is een geluk bij een ongeluk dat de particuliere markt voor klusopdrachten nog enigszins op peil is gebleven. Wel is het belangrijk dat deze nieuwkomers op de particuliere markt tarieven rekenen waarvan ze met hun gezin redelijkerwijs rond kunnen komen. En dat ze met goede contracten en voorwaarden werken, om problemen over levering en betaling te voorkomen. CNV Zelfstandigen geeft hierbij graag advies en ondersteuning”.


Over Werkspot
Werkspot is de eerste en grootste online marktplaats voor klussen in en om het huis en is opgericht in 2005. Het principe van Werkspot is eenvoudig: opdrachtgevers plaatsen hun klus - hoe klein of groot ook - op de website. Ingeschreven klusbedrijven en vakmannen brengen hier vervolgens een bieding op uit.


De prijs komt tot stand via het principe van de 'Dutch auction', een veiling waar men in de regel alleen zal onderbieden. Werkspot werkt samen met een groot aantal brancheverenigingen om de kwaliteit van de deelnemende klusbedrijven hoog te houden.


Verder geven opdrachtgevers een rapportcijfer aan de vakman zodra een klus is afgerond. Op deze manier krijgen medegebruikers een beeld van de kwaliteit van de vakman of klusbedrijf. Werkspot streeft er naar een transparant en laagdrempelig platform te zijn waarop vraag en aanbod eenvoudig op elkaar kunnen worden afgestemd.

Vergelijkbare artikelen