FANtv-nl-logo-mobile

Allesbepalende kleuren

Kleuren zijn erg belangrijk bij het inrichten van je huis. Heb je bijvoorbeeld al een erg donkere kamer, dan is het niet slim om veel donkere kleuren te gebruiken.

Die kleuren zorgen ervoor dat het nog donkerder wordt in je huis. Dit komt doordat de donkere kleuren het licht absorberen en alleen die donkere kleuren weerkaatsen. Wit reflecteert al het licht, dus lijkt je ruimte veel groter.

Spelen met licht
Nu je dit weet, kun je heel gemakkelijk met het licht spelen. Als je bijvoorbeeld je plafond een donkere kleur geeft, lijkt de kamer lager. Het licht wordt immers niet meer teruggekaatst. Dit werkt hetzelfde in de breedte. Heb je donkere muren, dan lijkt je kamer smaller.

Door één muur een bepaalde kleur te geven, breng je toch sfeer aan en voorkom je dat de kamer smaller lijkt. Let hierbij wel op dat je niet precies de muur tegenover het raam kleurt, want dan verdwijnt het kleureffect door de directe lichtinval.

Effecten van kleur
Door kleuren te gebruiken krijg je een bepaald gevoel. Het is zelfs aangetoond dat je hart sneller gaat kloppen als je veel rood ziet. Het is trouwens niet slim om rood in de slaapkamer te gebruiken als je last hebt van slapeloosheid. Dit komt omdat het een erg agressieve kleur is.

Groen is de contrastkleur van rood. In de kleurencirkel staan deze twee kleuren recht tegenover elkaar. Deze kleur werkt in tegenstelling tot rood erg rustgevend en doet je denken aan de natuur. Maar omdat de twee kleuren complementair zijn (tegen over elkaar staan in de kleurencirkel), kun je ze erg goed combineren. Andere complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld paars/geel en oranje/blauw.

 

 

Blauw is ook een rustgevende kleur. Net zoals groen denk je bij blauw ook aan de natuur (lucht en water). Het zorgt voor tevredenheid en is een erg goede kleur voor in de slaapkamer. Je komt van blauw helemaal tot rust.

Chique en luxieus
Paars is een chique, warme kleur en straalt luxe uit. Verder is paars een goede kleur als je veel moet studeren. De kleur stimuleert als het ware je hersenen. De complementaire kleur van paars is geel. Deze kleur doet je denken aan gezelligheid en optimisme. Maar dit effect is nooit echt van lange duur en gaat je op een gegeven moment irriteren. Het is helemaal af te raden om geel te gebruiken in de babykamer. Baby's schijnen ervan te gaan huilen.

Gezelligheid en geborgenheid
Bruin is net als paars een warme, chique kleur waarbij je denkt aan gezelligheid, familie en geborgenheid. Omdat bruin een mengsel is van een aantal andere kleuren, kun je het goed combineren. Gebruik de kleur spaarzaam, want als er niet genoeg licht is komt de kleur niet goed uit de verf.

Depressie en nachtmerries
Zwart kan erg mooi staan, maar zorgt ervoor dat je kamer erg donker, dus kleiner wordt. Het is goed te combineren met andere kleuren, maar gebruik nooit teveel zwart. Doe je dit toch? Dan kun je gedeprimeerd raken of zelfs nachtmerries krijgen.

Uitproberen
Twijfel je welke kleuren je in je interieur wilt gebruiken? Probeer het dan voordat je gaat schilderen op een klein stukje muur uit. Zo weet je hoe de kleur er tijdens de dag uitziet en hoe het in jouw huis staat.

Tags: Verven, kleur