FANtv-nl-logo-mobile

Kleuren combineren

Kleuren combineren is niet altijd even makkelijk. Sommige kleuren passen heel goed bij elkaar, maar een andere combinatie kan verschrikkelijk uitpakken. Toch is het belangrijk om te spelen met kleuren en kleuren te combineren.

Een combi van kleuren zorgt immers voor leven in een ruimte. Hieronder vier manieren om een harmonieuze combinatie van kleuren te maken. Deze tips zijn afkomstig van de kleurspecialisten van Flexa.

kleuren-combineren

Contrast
Door kleuren te gebruiken die elkaars tegenovergestelde zijn bereik je een opvallend contrast in een ruimte. Bijvoorbeeld met een felle en een ingetogen kleur. Vooral bij tienerkamers worden vaak contrasten gebruikt, maar kijk uit, in een kleine ruimte komen contrasten niet tot hun recht.

Ton sur ton
Bij ton sur ton, of in goed Nederlands toon op toon, combineer je geen verschillende kleuren, maar breng je dezelfde kleur op verschillende materialen aan. Dit materiaal kan bijvoorbeeld hout zijn, metaal, een muur of kunststof. Doordat het verschillende materialen betreft krijg je een andere lichtweerkaatsing. Door met verschillende tinten van één kleur te werken krijg je sterkere kleurnuances. De ton sur ton techniek zorgt voor een rustgevende ruimte die in harmonie is. Hoe dichter de gebruikte kleurtinten bij elkaar liggen, hoe harmonieuzer het resultaat is.
 
Camaieu
Camaieu is een manier van kleuren combineren waarbij je in verschillende kleuren van een licht naar donker gaat. Je begint bijvoorbeeld met geel, laat dat overgaan in oranje om vervolgens met rood te eindigen. Ene goed toegepaste camaieu geeft een geweldig effect en je kunt het met vele kleuren toepassen.

Dégradé
Dégradé is in feite hetzelfde als camaieu maar nu gebruik je geen verschillende kleuren maar meerdere tinten van één kleur. Dégradé is wat rustiger dan dégradé. Je kunt het zien als een mix van dégradé en ton sur ton.

Kijk voor meer kleuradvies op Flexa.nl

Tip: Bestel online goedkoop verf

Tags: Verven, kleur