FANtv-nl-logo-mobile

De finishing touch

 Dit maal nemen we een hele benedenverdieping onder handen. In de woonkamer is gekozen om de sfeer heel kalm te houden. Er is gebruik gemaakt van zwart, wit en blauwgrijze tinten. Alleen in de schilderijen en bloemen kom je felle kleuren tegen.

De muren en de wanden hebben deze blauwgrijze tinten. De raambekleding van kunststof horizontale jaloezieën heeft ook een lichte zweem blauw, waardoor het mooi aansluit bij de wanden en de vloer. Deze raambekleding is over de gehele benedenverdieping gebruikt.

Het plafond is een glad, matwit flexibel behang, met een verlaagd gedeelte boven de eettafel. Dit verlaagde gedeelde heeft een halftransparant flexibel plafond, zodat de ingebouwde, dimbare tl-verlichting op de tafel kan schijnen. Doordat het licht dimbaar is, kun je variëren tussen werklicht en sfeerlicht.

Langs de ramen is een lichtslang in een koof weggewerkt, waardoor de raambekleding zacht uitgelicht wordt. De overige vaste verlichting wordt gevormd door inbouwspots: drie boven de dressoirs in het eetkamergedeelte, drie op dezelfde lijn in het woonkamergedeelte en nog vier in het tussen stuk.  

 

Woonkamer 
De meubels zijn helemaal in zwart en wit uitgevoerd: een bank in een strakke uitvoering, met chroomkleurige rechte poten, bekleed met een zwarte stof met medaillons. Het laatste zorgt dat de bank een eigentijdse en chique uitstraling krijgt. De fauteuil is bijpassend van uiterlijk, maar heeft een effen zwarte stof, zodat de meubels niet te erg bij elkaar gezocht zijn.

Als salontafel is ervoor gekozen een tangram spel driedimensionaal te maken. Alle onderdelen zijn te openen, zodat ze allemaal als opbergruimte kunnen dienen. Ze staan op wieltjes om ze makkelijk overal naartoe te rijden en verschillende tangram-vormen te maken. De tafeltjes zijn allemaal geverfd in schoolbordverf, zodat de kinderen er ook nog op kunnen tekenen, of er een boodschappenlijst op kunt achter laten. Achter de bank zijn vier staande lampen naast elkaar geplaatst, met zwarte voet en witte ronde kap.

Voor het raam zijn twee dramatische, zwarte potten geplaatst op twee houten sokkels, met daarin twee Medinilla's; een grote, tropische plant uit de Phillipijnen, die veel licht kan verdragen, maar niet in de volle zon kan staan. Hij heeft grote hangende roze bloemen en is door de plaats en aankleding verworden tot een woonobject.

Eetkamer 
In het eetkamergedeelte is de tafel van de bewoners onder het verlaagde gedeelte van het plafond geplaatst. De afmetingen van dit gedeelte zijn afgestemd op de afmetingen van de eettafel: 300x100 cm. Hieromheen zijn acht Louis Ghost stoelen geplaatst: vier zwarte en vier witte, om en om geplaatst. In de keuken zijn de doorzichtige Louis Ghosts geplaatst, zodat deze stoelen als extra zitplaatsen kunnen dienen en toch nog steeds bij de kamer passen. In deze hoek is ook een grote kandelaar geplaatst, met plaats voor negen blokkaarsen.

Tegen de muur waarachter de keuken is geplaatst, zijn vier zwarte Chinese kastjes naast elkaar gezet om één lang dressoir te vormen. Boven dit dressoir hangt een groot schilderij in felle kleuren en bladgoud, met een moderne weergave van de Nachtwacht. In het jaar van Rembrandt is dit wel een toepasselijke wanddecoratie. De schilderijen in de woonkamer en keuken met de felgekleurde abstracte tulpen zijn van dezelfde schilder.

Keuken 
In de keuken is ervoor gekozen de lijn die de bewoners van het huis ingezet hadden, door te voeren. Alleen de kasten tegen de achterwand van de keuken zijn door getrokken tot het plafond en dit is ook gedaan met de kasten tegen de zijkant van het toilet, waar de koelkast en de magnetron in zijn weggewerkt. Alle keukenkastdeuren zijn gemaakt van berkentriplex en zijn afgelakt met een transparante PU-lak.

Boven het door de bewoners gegoten betonnen aanrechtblad is de muur behangen met glasweefsel behang en geschilderd in een betongrijze kleur. Als achterplaat is hier een transparante PVC-plaat gebruikt, met een wit bloemenpatroon. Hiervoor is een glasplaat gezet, zodat de achterwand goed schoon te houden is.

In de keuken is een ronde keukentafel gebruikt, met daaromheen de eerder genoemde transparante Louis Ghost stoelen. Erboven is een lamp opgehangen, die Bob in de werkplaats gemaakt heeft van diverse glazen.

De vloer is voorzien van een uitvergrote foto met een grasprint. Hieromheen is een witte baan vrij gehouden. Deze print is afgewerkt met een transparante epoxyvloer. Deze vloer is gelegd in de keuken en de hal en is ook in de carport doorgetrokken. Daar is de topcoat iets opgeruwd, waardoor de vloer niet te glad wordt en de auto in de carport geplaatst kan worden.

Hal 
In de hal is de ijzeren trap die er stond verwijderd en vervangen door een wenteltrap, met berkenhouten treden, die een stuk minder ruimte inneemt dan de oude trap. Hierdoor is er ruimte overgebleven om een kastenwand te maken van vloer tot plafond in de hal, tegen de achterwand. De totale hoogte van de kastenwand meet 585 cm! Natuurlijk zijn de bovenste kasten niet bedoeld voor de dagelijkse boodschappen, maar zullen deze eerder gebruikt worden voor spullen die meestal naar een zolder verdwijnen: kerstspullen, kampeerspullen, oude studieboeken etc. De bovenste kasten zijn te bereiken met een smeedijzeren ladder, die van links naar rechts kan schuiven.

Overloop 
De overloop was gemaakt van hetzelfde open plaatmateriaal als de trap en dit bleek toch niet zo handig als in eerste instantie gedacht was. Omdat het licht van de glazen koepel wel heel mooi de hal verlichtte, hebben we gekozen voor een oplossing die ervoor zorgt dat er nog steeds voldoende licht in de hal komt. De bovenkant is afgewerkt met platen polycarbonaat, wat 250 maal sterker is dan glas en vele malen krasvaster, in de kleur opaal.

Hieronder is tl-verlichting aangebracht, wat de overloop verlicht als een discovloer uit de tijd van 'Disco Fever'. De onderkant is ook weer afgewerkt met deze opaal platen, maar er is wel voor gezorgd dat deze platen te openen zijn, zodat je de tl-lampen kunt vervangen indien noodzakelijk. Op deze wijze schijnt er licht naar boven en naar beneden.

Zie het fotoalbum om het resultaat te zien.

Vergelijkbare artikelen