FANtv-nl-logo-mobile

Woonkamer - Stoer en landelijk

Eenheid en sfeer in een ruimte krijgen, is nog een hele klus. Voor je het weet heb je de verkeerde meubelen aangeschaft en is de sfeer ver te zoeken. Tijd voor verandering!De bewoners van dit huis hebben tijdens hun verhuizing veel spullen nieuw moeten kopen. Impulsieve aankopen resulteren in een woonkamer waar de eenheid en de sfeer totaal ontbreekt. Aan het klusteam om hier verandering in te brengenHet plan
De stijl van de woonkamer wordt stoer en landelijk. De grootste verandering is het verplaatsen van de toegang van de hal naar de woonkamer. De hal wordt zo een verlengstuk van de zitkamer. Tegen de wand komt een op maat gemaakte boekenkast met een ingebouwde gashaard. Een andere opstelling van de meubels moet er voor gaan zorgen dat de ruimte beter benut wordt en dat er gebruik wordt gemaakt van de breedte van het huis. Hierdoor creëer je eenheid.


Week 1
Voor de gashaard moet er een gat in het dak gemaakt worden waar de afvoerbuis doorheen gaat. Het dak is van beton, dus daar zaag je niet zomaar even een gat in. Daarom is er een betonboringsbedrijf ingeschakeld om die klus te klaren. Het plaatsen van zo'n gashaard is geen doe het zelf klus. In verband met brandveiligheid kun je dat het beste over laten aan een expert.


  


Ernst markeert de plaats waar de nieuwe deuropening komt. De muur waar deze opening in komt, is gemaakt van cellenbetonblokken. Die zijn vrij zacht waardoor het gat eenvoudig met een alleszaag gemaakt kan worden. Afhankelijk van het zaagblad dat je er in zet kan je hier zware houten balken, steenachtige materialen en veel andere materialen mee zagen.


Nu de nieuwe deuropening gemaakt is, kan de oude dichtgemaakt worden. Maar eerst moet het metalen kozijn eruit. De opening wordt dichtgemaakt met cellenbetonblokken. Voor het verlijmen van de cellenbetonblokken is er speciale blokkenlijm.


     


Er is gekozen voor grote blokken, zodat er heel snel gewerkt kan worden. Sommige moeten natuurlijk wel op maat gemaakt worden. Dat gebeurd met een blokkenzaag. Die heeft speciale grote tanden, waardoor het zaagsel snel afgevoerd wordt en de zaag makkelijk door het blok heen gaat.


De blokken worden met veerankers aan de bestaande muren vastgezet. Deze moeten in de blokken gekerfd worden, omdat er geen voeg tussen de blokken komt. Cellenbetonblokken kunnen werken, dus uitzetten en krimpen. Dat zou bij de aansluitingen tussen de bestaande vloer en muren en de nieuwe muur problemen kunnen geven. Op de vloer worden de blokken daarom vastgezet met een flexibele lijm. De veerankers zorgen ervoor dat de nieuwe muur wel verankerd is, maar dat er toch genoeg ruimte is om het werken op te vangen. De veerankers worden gewoon met een paar spijkers bevestigd.


De blokken worden onderling met de blokkenlijm verbonden. Deze breng je aan met een speciale kam of een troffeltje. Dan is het nog een kwestie van stapelen. Nu de cellenbetonblokken geplaatst zijn en de lijm droog is, kunnen de naden gedicht worden. Dat gaat het beste met isolatieschuim. Voor een goede hechting moet de naad eerst vochtig gemaakt worden.


Week 2
Bob gaat beginnen met het maken van de boekenkast en Dennis en Ernst gaan behangen. De wandkast wordt helemaal uit vuren timmerpanelen opgebouwd. Door de tacker te gebruiken blijven er geen lelijke schroefgaten achter. Om de kast een massiever uiterlijk te geven worden de planken opgedikt met dunne latten. Dat bespaart materiaal en gewicht. De basis van de kast is klaar. Nu kan daarop verder gebouwd worden.


  


Bob en Odin hebben iets slims bedacht voor de kastplanken. Doordat de planken zijn opgedikt hebben ze aan de zijkanten een sleuf open kunnen laten. Aan de binnenkant van de kast hebben ze latten gemonteerd ter dikte van de sleuf. Zo kunnen ze de planken onzichtbaar over de latten schuiven.


De stukadoors maken de wand in de gang glad en stuken de ombouw van de gashaard. Het stuukmiddel wordt heel dun aangemaakt, waardoor je haast denkt dat het nooit op de wand blijft zitten. Daarna gaan ze er met een soepele slag overheen met een rei en een spaan en als het droog is heb je een strakke wand.
Voor in de woonkamer gaan Dennis en Bob een eettafel maken van MDF. Bob heeft alles al voorgezaagd en begint met het in elkaar zetten van de poten. Hetzelfde behang dat op de wand zit komt terug in de eettafel. Daarom wordt er een vlak in het blad gefreesd. In dit vlak komt het behang.

  


Daarna wordt de tafel in de grondverf gezet. Door de grondverflaag op te ruwen zorg je ervoor dat de laklaag goed hecht en er niet direct weer af druipt. Let er wel op dat je de mdf-grondverf alleen met acryllak kan mengen, omdat deze ook op acrylbasis is. Heb je alkydlak, dan moet je ook grondverf op alkydbasis gebruiken.


Het behang wordt niet met behanglijm geplakt, maar met een contactlijm. Straks komt er nog een blanke lak over het behang en behanglijm zou dan door het vocht in de lak los kunnen laten.


Week 3
Het klusteam is bijna klaar. De wandkast wordt in de lak gezet. Hier wordt geen grondverf gebruikt maar brengen meteen een de definitieve lak verdund aan. Door de lak verdund aan te brengen blijft de nerf zichtbaar, maar wordt het hout toch beschermd tegen vocht en vuil. Ook zal het hout niet vergelen. Al het schilderwerk wordt afgemaakt.
De rolgordijnen worden opgehangen en het inrichten van de woonkamer kan beginnen!

Vergelijkbare artikelen