FANtv-nl-logo-mobile

Gordijnen ophangen

Met het uitzoeken van gordijnen ben je er nog niet. Ze moeten ook nog opgehangen worden. En dat is best een pittig werkje. Gelukkig is de redding nabij, hier staan enkele handige tips voor bij het ophangen van gordijnen!

Kijk bij het ophangen van gordijnen of de rail binnen of voor het kozijn komt. Hang je de rail voor het kozijn, tel dan twee keer vijftien centimeter bij de breedte van het kozijn op. Wil je de gordijnen over de hele breedte van de kamer hebben, dan moet je een extra lange rail hebben. Deze kun je maken door losse rails te verlengen met koppelstukjes.

Hoeveelheid stof 
Als de rails hangen kun je bepalen hoeveel stof je nodig hebt. Je kunt dit heel gemakkelijk uitrekenen. Heb je gordijnen met een enkelvoudige plooi, dan heb je anderhalf tot twee keer de lengte van de rail nodig. Heb je gordijnen met een dubbele plooi, dan heb je twee-en-half keer de raillengte nodig. De lengte van de stof is afhankelijk van je eigen smaak.

 

 

Bevestiging 
Hang je de gordijnen op aan de muur of een kozijn, dan is het slim om een wandsteun of afstandsteun te gebruiken. Op de plek waar de rail moet komen teken je met een potlood een dunne lijn. Zorg ervoor dat deze lijn waterpas loopt. Om de vijftig centimeter kun je nu met een steenboor een gaatje boren. Hier komen de steunen voor de rail.

Runners 
Na het vastschroeven van de steunen, schuif je de rails er in. Het einde van de rails kun je het beste afdekken met een eindstop. Dit voorkomt dat je gordijnen aan het einde van de rails naar beneden vallen. Stop nu zoveel runners (daarmee glijdt het gordijn door de rail) als je nodig hebt in de rail en bevestig hierna ook aan de andere kant de eindstop. Je kunt nu de gordijnen ophangen. Heb je gekozen voor dubbele gordijnen? Dan kun je ervoor kiezen om de gordijnen te laten overlappen. Hiervoor bestaan speciale overschuifrunners.

Tags: raamdecoratie, gordijnen