FANtv-nl-logo-mobile

Smakelijke pompoenrecepten

Halloween is van oudsher vooral een traditie in de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland moeten we er steeds meer aan geloven. Met themafeesten, het snijden van pompoenen en trick-or-treat op 31 oktober. De pompoen is het onbetwiste symbool voor dit van oudsher Keltische feest. Werden ze in vroegere tijden vooral gebruikt om kwade geesten op een afstand te houden, tegenwoordig dienen ze vooral ter decoratie. Maar je kunt er ook heerlijke recepten mee maken, zoals te zien was in Thuis in Nederland. Chef-kok Ivan Louer van restaurant De Eetkamer in Schagen verklapte ons zijn meest smakelijke pompoenrecepten.

Pompoensoep





Ingrediënten



  • pompoen van 2-3 kilo per stuk

  • 1 knolselderij van 300 gram

  • 2 rode paprika's

  • 1 Spaanse peper

  • 2 laurierbladen

  • olijfolie

  • 2 gesnipperde uien

  • 2-4 theelepels kerriepoeder

  • 4-6 liter kookvocht van de schil en de knolselderij

  • zout

  • peper

  • 6 eetlepels zure room

  • 50 gram verse peterselie

  • 50 gram verse bladselderij

  • 20 gram verse koriander


Bereidingswijze


Pompoen schoonboenen en aan de steelkant het kapje eraf snijden. Met een scherpe lepel de pitten en het binnenste eruit halen. Knolselderij schillen en de mooie schillen bewaren. Snijd de selderij, paprika en een klein gedeelte  pompoen in 1 cm. grote dobbelsteentjes en kook deze, net onderstaand in wat gezouten heet water, krap gaar. Giet het kookwater af en vang het op. Deze blancheer je apart als zijnde garnituur voor in de soep. Vul het kookwater aan tot ongeveer 3-4 liter, voeg het pompoenafval, de achtergehouden selderijschillen, laurierblad en de stelen van de groene kruiden toe en kook dit ongeveer 20 minuten. Zeef de bouillon. Hol intussen de pompoen uit met een bolletjesuitsteker of een scherpe lepel (ook het kapje), tot 0,5 cm van de wand. Smoor de ui op een matig vuur in de olie glazig (niet laten verkleuren) en voeg op het laatst ook de kerrie toe. Blus met de pompoenbouillon. Voeg het vruchtvlees aan de pompoen, de laurier en het zout toe en laat dit koken tot de pompoen moesgaar is (circa 15 minuten). Zet ondertussen de uitgeholde pompoen op een warme plaats. Stamp de soep fijn met de pureestamper of pureer in de mixer. Verdun de soep eventueel nog met wat water als u het te dik vindt of bind haar met een beetje in koud water aangemaakt maïzena. Houd er rekening mee dat de soep van het vuur af nog wat dikker wordt. Voeg de dobbelsteentjes knolselderij, paprika en pompoen toe. Breng op smaak met eventueel wat zout, zure room en de verse kruiden. Zet de pompoen op een schaal, liefst met opstaande rand en garneer met leuke herfstaccessoires. Giet tenslotte de soep in de pompoen en zet het kapje erop. Zoals de soep nu bereid is is het een vegetarische soep, u kunt het ook met kipbouillon bereiden en er kleine kipstukjes in doen, dit als variatietip.


 


Pompoenpuree





Ingrediënten



  • 1 kleine butternutpompoen

  • 100 gram bitterkoekjes

  • 150 gram roomboter

  • peper

  • zout


Bereidingswijze


Pompoen schillen en in gelijkmatige blokjes snijden. Water en zout aan de kook brengen. Hierin de blokjes gaar koken. Als deze goed gaar zijn in de keukenmachine of met de blender pureren, samen met de bitterkoekjes. Nu ook de boter één voor één in blokjes tijdens het pureren toevoegen. De puree op smaak brengen met peper en zout en eventueel met nootmuskaat. Deze puree is een heerlijke vervanger voor aardappelgarnituur en zowel bij vis, vlees als gevogelte te nuttigen.


 


Pompoenchutney





Ingrediënten



  • 1 kilo pompoen

  • 2 dl. witte wijn

  • 300 gram suiker

  • 1 dl. gembersiroop

  • 0,5 dl. balsamico

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 halve theelepel djahé, djintan, koenjit, laos, ketoembar, kerrie

  • een halve fijngesneden sinaasappelschil

  • een halve fijngesneden citroenschil

  • 4 druppels sesamolie

  • 3 eetlepels azijn


Bereidingswijze


Pompoen schillen, pitten er uit halen, pompoen in kleine blokjes snijden.  In een pan aan de kook brengen met de rest van de ingrediënten en onder voortdurend roeren langzaam gaar stoven. Als het geheel gaar is, laten afkoelen, daarna in de koelkast zetten. Dit gerecht is goed te gebruiken als garnituur bij op een kaasplateau of bij ganzenlever, gegrilde/gebakken vis en grillgerechten in het algemeen.


 


Pompoen-kruidenravioli





Ingrediënten



  • 500 gram pompoen, geschild en in stukken

  • pasteivellen

  • 0,25 theelepel nootmuskaat

  • 1 ei

  • een beetje bloem

  • 15 salieblaadjes

  • 15 verse blaadjes snijpeterselie

  • zout en peper

  • 125 gram boter, gesmolten

  • 50 gram versgerapte Parmezaanse kaas



Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 180ºC. Bak de pompoen in een met olie ingevet bakblik in circa 60 minuten gaar. Laat de groente afkoelen. Leg de pompoen in een schaal, voeg  nootmuskaat toe en pureer met een vork. Laat dit afkoelen. Bestuif ondertussen het aanrecht en leg daar de pasteivellen op en smeer ze in met een beetje eigeel. Leg hier een theelepel pompoenvulling op. Druk elk hoopje iets plat; leg op elk hoopje een blaadje salie of peterselie. Leg er nog een pasteivelletje bovenop en druk de pasteivelletjes voorzichtig tegen elkaar aan.
Breng een grote pan met water aan de kook en leg de ravioli hier met een paar tegelijk in. Kook ze in circa 4 minuten gaar. Laat de ravioli uitlekken. Bestrooi de ravioli met zout en peper en schep er wat gesmolten boter en Parmezaanse kaas overheen.

Vergelijkbare artikelen