FANtv-nl-logo-mobile

Originele Spaanse (tapas)recepten

Sinds enkele jaren schiet het ene na het andere tapasrestaurant uit de grond op Nederlandse bodem. We geven je drie recepten die typisch zijn voor deze Spaanse keuken.





Over de herkomst van tapas is niet veel met zekerheid te vertellen, wat we wel weten is dat de Romeinen het fenomeen mee hebben genomen naar Spanje. Het is bedoeld als hapje bij de wijn. Op de glazen werd een deksel gelegd, zodat insecten niet bij de drank konden komen. Op het schaaltje werden dan weer diverse hapjes gelegd. La Tapa betekent dan ook deksel, het schoteltje op het glas dus. Een andere uitleg die aan het begrip tapa gegeven wordt is het deksel 'op de maag'. Tapas zijn bedoeld als overbrugging tussen lunch en diner, maar in Nederlandse tapasrestaurants gebruiken we de tapas grotendeels als hoofdmaaltijd.Elke streek in Spanje heeft een eigen traditie op tapasgebied en overal zul je dan ook verschillende soorten hapjes op het menu terugvinden.


 


Omdat deze aflevering helemaal in het teken staat van Spanje, hieronder drie originele tapasrecepten.


Paella voor 6 personen




 



Ingrediënten



  • 500 gr kipstukken

  • 200 gr middelgrote gamba's

  • 6 grote gamba's

  • 200 gr inktvis of sepia (indien niet schoongemaakt, meer nemen)

  • 500 gram stevige witte vis. Bijvoorbeeld merluza / heek, koolvis, zeeduivel, victoriabaars)

  • Een handvol venusschelpen of mosselen

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 rode en 1 groene paprika

  • Doperwten

  • optioneel: oesterzwammen, groene asperges

  • Olijfolie

  • Citroen

  • Pimiento (paprikapoeder)

  • Saffraan (of collorante = artificieel saffraanpoeder)

  • Kippenbouillonblokje

  • 500 gr paellarijst (of risottorijst)


Bereidingswijze


Maak de vis schoon en snijd deze in moten of grove stukken. Maak de inktvis schoon en snijd deze in ringen (ook kant en klaar verkrijgbaar). Haal de kopjes van de kleine garnalen, maar laat enkele grote gamba's heel voor de decoratie. Was de schelpen / mosselen goed en verwijder kapotte exemplaren.Snijd de paprika in kleine stukjes en eventueel ook wat groene asperges en / of oesterzwammen. Hak de knoflook en peterselie en snijd enkele citroenen in grove parten.


Maak een bouillon met een kippenbouillonblokje en voeg eventueel zelf de koppen van de kleine gamba's, een vissenkop, zout en pimiento toe. Laat de bouillon trekken, terwijl de andere ingrediënten worden bereid.


Bak in een paellapan of in een wok eerst de knoflook en de rijst heel kort (niet bruin laten worden). Eerst de groenten van hard naar zacht erbij, daarna de garnalen, de vis en de schelpdieren toevoegen en mee laten sudderen. Voeg eerst pimienton en de saffraan toe en daarna de bouillon, twee keer zoveel als je rijst hebt. 


Laat de bouillon 10 minuten inkoken op hoog vuur en dan 10 minuten op laag vuur. Laat de paella 5 minuten uitdampen op een theedoek.  


 


Gevulde pimientos de piquillo




Ingrediënten



  • Blik pimientos de piquilo (ingelegde rode paprika's, ook te koop in potten)

  • 1 ui

  • 1 tomaat

  • pak tomate frito (Heinz)

  • 1 teentje knoflook

  • 1 laurierblad

  • pimiento (paprikapoeder)

  • zout

  • peterselie

Voor de bechamelsaus:



  • 50 gr boter

  • fijngesneden ui

  • bloem

  • zout

  • peper

  • pimiento (paprikapoeder)


Bereidingswijze


Fruit dungesneden uien en knoflook in een pan. Voeg tomaat en blad laurier toe. Doe het rundergehakt erbij en laat het doorsudderen tot het gehakt gaar is. Peper, zout, paprikapoeder en peterselie toevoegen. Vul de pimientos hiermee en doe ze in een ovenschaal.


 


Maak dan een bechamel-saus: smelt de boter en fruit de fijn gesneden uitjes tot ze glazig zijn, voeg al roerend bloem toe, zout en peper. Leng aan met melk en blijf roeren en melk toevoegen tot gewenste bechamel-dikte is bereikt.


 


Overgieten met de tomatensaus en giet over het midden de bechamel zodat er een witte streep loopt. Strooi eventueel nog wat geraspte kaas over het geheel. 10 minuten verwarmen in de oven en serveren met brood.


 


Gestoofde amejas (venusschelpen)




Ingrediënten



  • Olijfolie

  • Pond venusschelpen

  • Droge witte wijn

  • Knoflook

  • Citroen

  • Zout, peper


Bereidingswijze


Fruit in een diepe koekenpan de knoflook kort in de olijfolie en voeg de venusschelpen toe. Wanneer de schelpen zich een beetje beginnen te openen afblussen met een glas droge witte wijn. Wat citroensap, zout en peper toevoegen en het geheel nog 5 minuten laten stoven.
Serveren met brood.


 


Eet smakelijk!

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl