FANtv-nl-logo-mobile

Kindvriendelijke stopcontacten

We kennen allemaal wel het gezegde "Een ongeluk zit in een klein hoekje". Vele ongelukken gebeuren dan ook in en rond het huis. Vooral als je kinderen hebt moet je extra maatregelen nemen.Waar je in je woning niet omheen kunt, is elektriciteit. Ga maar eens na waar je tegenwoordig allemaal kabels, verlengsnoeren en stopcontacten voor nodig hebt. 


Losliggende snoeren
Vaak zitten stopcontacten niet op de plekken waar jij ze wilt hebben. Door verlengsnoeren te gebruiken, los je dit probleem op. Je moet oppassen dat je kinderen niet aan de snoeren gaan zitten en er over struikelen. Maar ja, hoe werk je al die losliggende snoeren op een handige manier weg?


Je kunt proberen om verlengsnoeren en andere bedrading zoveel mogelijk achter grote meubels zoals kasten en banken weg te stoppen, maar dit is niet de meest veilige oplossing. Beter is om de snoeren weg te werken in de plinten, dit kan alleen wanneer de plint hol is. Ben je niet van plan om nieuwe plinten aan te schaffen, dan kun je de snoeren het beste aan de plint vastmaken met kabelclips. Dit zijn plastic clips die je met een spijkertje vastmaakt aan de plint. Een ander alternatief is een snoergoot. Deze zijn in verschillende soorten, maten en kleuren bij de doe-het-zelf zaak verkrijgbaar.


Kindvriendelijke stopcontacten
Als je de snoeren hebt weggewerkt, ben je er nog niet. Een ander probleem wat betreft elektriciteit zijn de stopcontacten. Je moet er toch niet aan denken dat je kind met zijn vingers of een metalen voorwerp in de 'interessante' gaatjes prikt. Het komt misschien niet vaak voor, maar dit doemscenario kan ernstige gevolgen hebben.

Afdekplaatjes of schuifplaatjes
Er zijn verschillende manieren om je stopcontact kindveilig te maken. Begin als eerste met de stopcontacten waar je kroost eenvoudig bij kan. Je kunt bijvoorbeeld schuifplaatjes of plastic afdekplaatjes gebruiken. Deze kun je plakken of vastklemmen. Door het veermechanisme in het plaatje zijn de gaatjes in het stopcontact onzichtbaar op momenten dat het niet wordt gebruikt.
Draaistopcontact
Een draaistopcontact kan een andere oplossing zijn. Je kunt zo'n stopcontact alleen gebruiken bij apparaten met een vermogen minder dan 1200 watt. Doordat het contactoppervlak tussen de stekker en stopcontact kleiner wordt, worden de beveiligers warm en kunnen ze gaan smelten. Hier zit je natuurlijk ook niet echt op te wachten.

De duurste maar wel de meest veilige oplossing, is de aanschaf van een kinderveilige wandcontactdoos. Hierbij worden de openingen door pennen afgedekt. De pennen wijken uitsluitend als op beide openingen tegelijk druk wordt uitgeoefend. Als je zeker wilt zijn dat je een goede aankoop doet, koop dan een kinderveilige wandcontactdoos met het KEMA-keur.

Losse pluggen
Losse pluggen behoren ook nog tot de mogelijkheden. Een groot nadeel aan deze pluggen is dat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Telkens als je het stopcontact gebruikt, moet je deze pluggen eruit halen. Dit kun je doen met je nagels of de bijgeleverde zuignap en sleutel. De kans is natuurlijk groot dat je de plug kwijtraakt of vergeet terug te stoppen. Je kunt de losse pluggen wel gebruiken voor stopcontacten die je niet zoveel gebruikt.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je in de badkamer weinig elektrische apparatuur gebruikt. Je kind loopt dan zo min mogelijk kans op elektrocutie. We weten allemaal dat water en elektra een zeer gevaarlijke combinatie is. Dus let op want een ongeluk zit in een klein hoekje!

Vergelijkbare artikelen