FANtv-nl-logo-mobile

Waterbesparing

Om water op te warmen is energie nodig. Wanneer je zuinig omspringt met warm water, bespaar je niet alleen op je waterrekening maar ook op je energierekening.


Per persoon gebruiken we in Nederland gemiddeld 128 liter drinkwater per dag. Er zijn diverse apparaten die je kunt gebruiken om het watergebruik te beperken en dat zonder vermindering van comfort .

Watersparende douchekop
Een spaardouche is al te koop vanaf 9 euro en bespaart per 8 minuten douchen al snel 36 liter warm water. De 'restrictor' in de watersparende douchekop verkleint de opening waardoor het water stroomt. De hoeveelheid water die je gebruikt, neemt dus af. Door het ontwerp van de douchekop sta je toch onder een lekkere, volle straal.


Let op niet alle douchekoppen passen bij ieder type warmwatertoestel. Noteer daarom het type warmwatertoestel dat je in huis hebt, en informeer bij de bouwmarkt voordat je een douchekop koopt.


Let op bij het gebruik van een keukengeiser heeft een waterbesparende douchekop geen effect op het water- en energieverbruik. Een keukengeiser geeft zo weinig water dat de douchekop niets meer zal tegenhouden.


Sommige type waterbesparende douchekoppen geven wel een comfortverbetering, omdat de waterbesparende douchekop de druppels in veel kleinere druppels verdeelt. Het lijkt dan of er juist meer water uitkomt.


Watersparend 6-liter toilet met spaarknop
Een 6-liter toilet met spaarknop kost niet meer dan een ander toilet. Ze besparen jaarlijks 23 kubieke meter water. Je kunt ook je bestaande toilet ombouwen tot een waterzuinig toilet met behulp van een ombouwsetje. Een setje voor het aanbrengen van een spoelonderbreking op het bestaande toilet kost ongeveer minder dan tien euro en bespaart nog steeds 8000 liter water per jaar.


Waterzuinige toiletten hebben een kleinere stortbak dan de oude toiletten, en een keuzeknop voor een grote of een kleine spoeling.


Kranen met een doorstroombegrenzer en schuimstraalmondstuk
Een doorstroombegrenzer op de wastafelkraan levert je jaarlijks een besparing op van 3 m3 water en 8 m3 gas. Over het algemeen laten kranen meer water door dan nodig is. Een doorstroombegrenzer zorgt ervoor dat er minder water per minuut uit de kraan komt, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Standaard is dit 10 tot 15 liter per minuut, maar voor een wastafelkraan is 6 liter per minuut voldoende.


Als er een doorstoombegrenzer op de kraan zit, wordt altijd een schuimstraalmondstuk (ook wel perlator genoemd) op de kraan gemonteerd: die voegt lucht toe aan de waterstraal, zodat het lijkt alsof er een volle straal water uit de kraan komt.


Hoe herken je watersparende apparatuur?
Als een apparaat het 'KIWA-keurmerk laagverbruik' heeft, weet je zeker dat het een watersparend apparaat is. Veel andere apparatuur voldoet ook aan de eisen voor het KIWA-keurmerk laagverbruik, maar omdat het aanvragen van het keurmerk geld kost, laten veel fabrikanten dit na. Het KIWA stelt eisen aan de kwaliteit van het apparaat en aan het watergebruik.


Wat levert het op?
Als je je oude kraan, douchekop en stortbak vervangt door de moderne watersparende varianten, dan kan je waterverbruik dalen van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter per persoon per dag. Dat is een besparing van 30%.


Per jaar scheelt dat in een gemiddeld huishouden (2,5 personen) zo'n 33.000 liter water. Dit levert een besparing op van 25 tot 68 euro, afhankelijk van de waterprijs. En dit is alleen nog maar besparing op de waterrekening. Maar ook de energierekening gaat omlaag.


Hoeveel je met deze voorzieningen echt bespaart hangt sterk af van de manier waarop je er mee omgaat. Wist je dat als iedere Nederlander per keer één minuut korter zou douchen, dat 27 miljard liter (schoon drink-)water per jaar zou schelen?


Terugverdientijd van watersparende apparatuur
Als je kiest voor watersparende apparatuur ben je meestal iets duurder uit. De extra kosten hoeven niet echt hoog uit te vallen, want je hebt watersparende apparaten in praktisch alle prijsklassen. Door de besparing van water en energie heb je de extra investering er vaak al binnen een jaar uit. En de jaren daarna maak je dus winst.


Tips:  • Ook een thermostaatkraan bespaart energie. De kraan levert een jaarlijkse besparing op van 2000 liter water en 5 kubieke meter gas. Een thermostaatkraan bespaart (warm) water bij het mengen. Je hebt namelijk eerder water op de gewenste temperatuur. Grootste voordeel is het comfort (altijd water op de goede temperatuur) en de veiligheid (geen kans meer op verbranding door heet water).  • Als een kraan 10 druppels per minuut lekt, is dat 1100 liter water per jaar. Het repareren van een lekkende kraan is een klein klusje, waarmee je veel waterverspilling kunt voorkomen.

  • Een bad kost meer water dan een douche. Gemiddeld staan mensen 8,5 minuut onder de douche. Met een normale douchekop kost dat 85 liter water, met een waterbesparende kop 47 liter. Een warm bad kost 120 liter. Hoe kleiner het bad, hoe minder water en energie wordt gebruikt. Je kunt overwegen om het bad aan de onderkant te (laten) isoleren, zodat het water langer warm blijft. Ook koelt een kunststofbad minder snel af dan een geëmailleerd, metalen bad.

Vergelijkbare artikelen