FANtv-nl-logo-mobile

Verschillende soorten verlichting

Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste verlichting uit te kiezen. Reden temeer om eens aandacht te schenken aan de verschillende soorten verlichting.De basisverlichting
Voor de basisverlichting worden veelal 'uplighters' gebruikt. Deze geven schaduwloos en vlak licht via het plafond. Een alternatief is de plaatsing van 'downlighters', bijvoorbeeld inbouwspots, op die plaatsen waar je niet zit. Dat zijn de zogenaamde 'verkeersruimtes'. Beide manieren van verlichten geven het gevoel van daglicht. Voor een optimale lichtverdeling worden deze typen verlichting vaak uitgerust met een dimmer. Zo kan de lichtsterkte aangepast worden aan de behoefte.
Sfeerverlichting
Schemerlampen zijn de ultieme sfeerverlichters. In een klassiek / romantisch interieur wordt vaak een vaaslamp toegepast met een kap van stof of glas. Maar ook in andere interieuren is dit type verlichting essentieel om de ruimte als 'gezellig' te ervaren. De beste plek voor dergelijke verlichting is meestal naast of bij de zithoek, op een sidetable of gewoon midden in de ruimte.


Accentverlichting
Deze vorm van verlichting is puur bedoeld om een voorwerp of plek zo uit te lichten dat het de aandacht opeist. Veelal worden spots gebruikt met een gerichte bundel, meestal zo'n 80 cm tot een meter vanuit het plafond. Let op dat de spots van de zitgedeelten af gericht zijn. Niets zo irritant als een spot die je in de ogen schijnt.
Leesverlichting
Meestal een kleine spot met een gerichte straal redelijk fel licht. Je wilt wel goed kunnen lezen. Maar zet de lamp ook weer uit als je klaar bent met lezen, zodat anderen er geen last van hebben.


Objectverlichting
Dit zijn gewoon mooie, bijzondere vormen die ook licht geven. Denk aan een lavalamp, geplaatst op een diepe vensterbank of een dressoir of sidetable.


Indirecte verlichting
Deze vorm van verlichting werd vroeger vaak achter de gordijnkoof toegepast. Tegenwoordig gebruiken we indirecte verlichting subtiel achter een bank of de achterwand van een bed. Deze soort verlichting kan niet op zichzelf gebruikt worden. Aanvullende sfeerverlichting blijft noodzakelijk, anders zie je elkaar bijna niet op de bank of in bed. Houd er wel rekening mee, dat met het zogenaamde strijklicht, oneffenheden op de muur duidelijk zichtbaar zijn.


Welk resultaat je ook beoogt met verlichting, staar je niet blind op een soort verlichting. De combinaties van bovenstaande soorten verlichting maken een interieur juist spannend.  Welke combinaties dat zijn, is heel persoonlijk. Er bestaan dan ook geen regels voor. Begin met een goede basislamp (of twee) en borduur daar op voort. 


Tip: Lampen kopen
Kijk voor de moosite lampen tegen de laagste prijzen bij Lamp & Licht of Lamp Online.

Vergelijkbare artikelen