FANtv-nl-logo-mobile

Kleuren


Beter slapen bij blauw, lekker eten bij geel>
Door verschillende tinten verf en behang zien ruimtes er kleurrijk uit. Op het gebied van meubels en accessoires zijn werkelijk alle kleuren van de regenboog helemaal hip. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat voor effect al die kleuren op je hebben?
  
Beter slapen bij blauw, lekker eten bij geel


In de interieurs van nu worden steeds meer kleuren gebruikt. Door de verschillende tinten verf en behang zien de ruimtes er kleurrijk uit. Op het gebied van meubels en accessoires zijn werkelijk alle kleuren van de regenboog helemaal hip. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat voor effect al die kleuren op je hebben?


     


Heel onbewust neem je al die kleuren waar via je zintuigen. Zo is er bewezen dat je hart sneller gaat kloppen en je bloed sneller gaat stromen van de kleur rood. De kleur blauw daarentegen werkt juist heel onspannend, daar gaat je hart juist rustig van kloppen.


Toch zijn het niet alleen de kleuren in een ruimte die je met je zintuigen waarneemt. Het horen van muziek en het ruiken van geuren kunnen ook effect hebben op je gedrag en welzijn.


Iedere kamer in huis kun je inrichten door rekening te houden met je zintuigen. Nu zou je denken dat is lastig, maar dat valt reuze mee. Er zijn twee belangrijke vragen die je jezelf moet stellen: Wat is de functie van de kamer en heel belangrijk wat past het beste bij jou?


In de slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor koele en rustgevende kleuren. Met kleuren als blauw, paars, lila, wit, groen en beige creëer je een rustige ontspannende sfeer. Deze kleuren zijn geschikt voor de basis op de muren, maar je kunt ze ook teruglaten komen in je beddengoed en accessoires zoals kussens, schilderijen, bloemen en verlichting.


Wil je toch meer een spannende en stimulerende sfeer in de slaapkamer dan kun je kiezen voor wat warmere tinten zoals rood en oranje. Om de sfeer helemaal compleet te maken kun je kiezen voor passende muziek en heerlijke geuren.


     


Lekker eten gaat goed samen met de kleur geel. Deze kleur zou je dus kunnen gebruiken in de keuken en de eetkamer. Het zien van de kleur paars kan je helpen met afvallen omdat deze kleur je eetlust juist afremt.


     


Kleuren hebben niet alleen effect op je zintuigen, maar ook op de ruimte zelf. Door het gebruik van warme kleuren lijkt je kamer veel kleiner dan wanneer je koele kleuren gebruikt. Zo hebben alle kleuren, geuren en muziek allemaal een ander effect op je en op de ruimte. De kunst is de juiste balans te vinden van wat goed bij de ruimte en bij jou past.


Kijk voor meer informatie op www.warmwithsenses.nl


  


Vergelijkbare artikelen