FANtv-nl-logo-mobile

Delfts Blauw past bij jou

Dat Delfts Blauw erg populair is bij buitenlandse toeristen, dat weten we al lang! Maar weet jij ook hoe het typisch Nederlandse aardewerkje eigenlijk in ons land komt?De geschiedenis van het aardewerk dat we Delfts Blauw noemen begint in 1602. Vanaf toen voerde de Verenigde Oostindische Compagnie Chinees porselein in. Bij ons bestond zoiets nog niet, dus werd het Chinese porselein meteen erg populair. In die tijd werd er in Nederland alleen rood aardewerk, steengoed en majolica gemaakt.


Onbereikbaar
Omdat het Chinese porselein van ver kwam, maakte het grote indruk in Nederland. Iedereen vond de fijne en sierlijke vormen van het porselein erg mooi, maar het was zo duur dat het eigenlijk alleen maar bereikbaar was voor de rijkste mensen. Daarom begonnen de Delftse majolicabakkers met het maken van imitaties. Ze konden nog geen porselein maken, maar ze bakten iets wat er op leek. Dat was een roodkleurig aardewerk met een wit oppervlak waar ze gekleurde schilderingen op maakten.


Faience
Langzamerhand werd het rode aardewerk verbeterd. Doordat de majolicabakkers mergel toevoegden aan het mengsel dat ze gebruikten, werd het aardewerk dunner. Dit aardewerk noemen we faience. Op deze faience werden in het begin alleen maar oosterse schilderingen gemaakt, maar later verschenen er ook molens, boerderijen en boten op het aardewerk. Faience is dus eigenlijk Delfts Blauw.

Platte schotel
Deze typische Nederlandse schilderingen waren een groot succes. Rond 1700 waren er in Delft alleen al ruim dertig bakkerijen. Deze bakkerijen werden platelen genoemd, omdat het woord plateel een middeleeuws woord is voor 'platte schotel'. De platelen maakten niet alleen borden (platte schotels), maar er kwamen allerlei gebruiksvoorwerpen uit de oven.


Porceleyne Fles
Door de opkomst van Engels aardewerk rond 1800, was er steeds minder vraag naar Delfts Blauw. Op een gegeven moment was er zelfs zo weinig vraag dat de ruim dertig platelen één voor één verdwenen. Van de drie bakkerijen die uiteindelijk overbleven, is er maar één constant in bedrijf geweest. Dat is het in 1653 gestichte plateel De Porceleyne Fles. De andere twee platelen, De Delftse Pauw en De Candelaer, zijn nu net als De Porceleyne Fles deels veranderd in een museum. Tijdens de rondleidingen kun je zien hoe de Delfts Blauwe artikelen (nog steeds op dezelfde wijze als vroeger) worden gemaakt.

Vergelijkbare artikelen