FANtv-nl-logo-mobile

Stijlvol maar toch zuinig!

Nog niet zo lang geleden eiste de minister van Milieu een verbod op gloeilampen. Dat is niet zo gek, want een gloeilamp verbruikt heel veel energie en er zijn nog talloze andere mogelijkheden.Door een gloeilamp te vervangen door een spaarlamp bespaar je jaarlijks bijna acht euro per lamp. Het is dus de moeite waard om te kijken naar alternatieven. Maar je kunt nog meer geld besparen. Een spaarlamp is dan wel een stuk zuiniger, maar blijft altijd stroom verbruiken.


Zonne-energie
Om het stroomverbruik terug te schroeven naar nul kun je gebruik maken van biologische stroombronnen zoals zonne-energie. Nu denk je misschien dat je dan een erg lelijke lamp met enorme zonnecollectoren in je huis krijgt, maar het kan ook anders. Er zijn genoeg stijlvolle lampen te krijgen die ook nog eens erg energiezuinig zijn.Deze lichtgevende lamp in een blok plastic haalt zijn licht uit zijn omgeving. Je hoeft hem dus alleen buiten of voor het raam te zetten en de lamp laadt zichzelf op. Als de lamp helemaal opgeladen is, geeft hij drie uur licht. Hij verbruikt totaal geen stroom, dus is erg milieuvriendelijk.


Vijf uur
Een andere mogelijkheid is een inmaakpot met een lichtje. Overdags verzamelt de pot zonne-energie, zodat hij als het donker wordt kan gloeien als een ondergaande zon. Omdat het zonnelicht een ingebouwd LED-lichtje en een oplaadbare batterij heeft, houdt deze het iets langer vol dan de lamp hierboven. Helemaal opgeladen schijnt hij maar liefst vijf uur.Doe-het-zelf lamp
Of ben je op zoek naar een eenvoudig lampje, dat zuinig is en stijlvol er uit ziet? Dan is de groene lamp hieronder misschien iets voor jou. Je kunt het lampje heel simpel zelf in elkaar zetten zoals jij dat wilt en je hoeft hem alleen maar op een 9V batterij te klikken. Doordat de lamp zijn stroom uit een batterij haalt, is hij zuiniger dan gewone lampen.Tuin
In de tuin zijn ook talloze mogelijkheden met licht op zonne-energie. Zo kun je lichtgevende tegels in je tuinpad leggen, zodat je goed kunt zien waar je loopt. Het is ook mogelijk om je border te verlichten met lichten op zonne-energie. Je creëert met deze milieuvriendelijke lampen niet alleen een mooie sfeer in je tuin, maar je bespaart jezelf ook nog eens een hoop werk doordat je de geen elektriciteitsdraden in je tuin hoeft aan te leggen.

Vergelijkbare artikelen