FANtv-nl-logo-mobile

Verschillende soorten vloeren

De vloer bepaalt de sfeer in een ruimte. Hoe goed de meubelen ook bij elkaar passen, in combinatie met een verkeerde vloer is het interieur niet in balans.

Als je op zoek bent naar een vloer, kun je het beste beginnen met het vergelijken van de producteigenschappen van elk type vloerbedekking. Weet je welke vloer je wilt, dan kun je kijken naar de kleur of structuur. Zo kun je het beste een comfortabele, praktische vloer in een loungeruimte hebben. Zoek je een vloer voor in de bijkeuken? Dan heb je een vloer nodig die intensief gebruikt kan worden en gemakkelijk schoon te houden is.

Vloeren hebben een grote invloed op een ruimte, dus kiezen we vaak geen aparte kleuren. Om er zeker van te zijn dat alles bij elkaar past kiezen we iets veiligs. Maar is dat niet juist zonde van je ruimte?

Kleurrijk 
De kleur van de vloer is erg belangrijk. Dit is het eerste wat opvalt en zorgt voor de look van de ruimte. Ook hier wordt vaak een veilige kleur gekozen, maar er is van alles mogelijk. Een slaap- of kinderkamer krijgt vaak wel meerdere kleuren. Vooral marmoleum en linoleum, siergrind, tapijt en kurk zijn in talloze trendy kleuren verkrijgbaar. Ook kun je kiezen om meerdere kleuren te combineren of kleurnuances aan te brengen; bijvoorbeeld een kleurverloop of juist heel contrasterende kleuren naast elkaar.

Verrassende tapijttegels! 
Tapijttegels zijn weer helemaal in! Je kunt ze bijvoorbeeld over vloerverwarming heen leggen, zodat je geen ondervloer nodig hebt. Zo verlies je geen onnodige warmte. Er zijn ontzettend veel verschillende tapijttegels. Zo werd er in maart een tegel van honderd procent wol met een gebreide look gepresenteerd. Of kies je voor een stoere tapijttegel met een houtstructuur?

Behaaglijke vloerbedekking 
Lekker he? Zo'n dik zacht kamerbreed tapijt! Je kunt er op wegzakken met je blote voeten of je gaat er op liggen terwijl je televisie aan het kijken bent. Het voordeel van tapijt is niet alleen dat het lekker warm aanvoelt, het houdt ook nog eens warmte vast. Zo hoef je de verwarming niet meer zo hoog te zetten en bespaar je ook nog eens geld op je energierekening.

Glimmend grind 
Hou je meer van een strakke vloer? Geen probleem! Strakke design kunststofvloeren zijn juist in opkomst. Interieurgrind, Woonbeton, Concretefloor: allemaal harde vloeren die over het algemeen tegen een stootje kunnen. Siergrind is de oudste van deze vloeren en bestaat uit grindkorrels die verbonden worden door een epoxyhars.

Milieuvriendelijke vloeren 
De houten vloer is al jaren vloer nummer 1. Dit komt omdat de unieke patronen van hout ervoor zorgen dat de vloer altijd levendig eruit ziet en nooit hetzelfde is als bij de buren. Hout blijft uniek. Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parketvloer echt niet koud maar voelt het juist lekker aan. Maar niet alleen houten vloeren zijn populair, ook kurken- en bamboevloeren komen steeds meer in de mode. Bamboeparket bijvoorbeeld is even hard als eiken. Bamboe is een snel groeiende grassoort en dus ecologisch zeer verantwoord. Kurk is trouwens ook een erg milieuvriendelijk materiaal. Na het verzamelen van de bast van de kurkeik groeit het immers gewoon weer aan.

Een parketvloer kan afgewerkt worden door te oliën, in de was te zetten of te lakken. Lak beschermt het hout tegen inwerkingen van buitenaf. Het is een harsachtige substantie. Kies je ervoor om de vloer in de was te zetten, let er dan op dat boenwas weinig weerstand biedt tegen water. Kies je ervoor om je vloer te oliën dan dien je dit met regelmaat te doen omdat de vloer anders uitdroogt.

Foto's: Perscentrum Wonen

 

 

Tags: vloerbedekking, tapijt