FANtv-nl-logo-mobile

Het succes van teakhout

Eén van de meest besproken en gebruikte houtsoorten van dit moment is teak. Teakhout staat al eeuwen bekend als één van de fraaiste houtsoorten ter wereld.


Weinig onderhoud
Vanwege de olieachtige stoffen in het hout is teak heel goed bestand tegen weer en wind, ook zonder onderhoud. Het hout is erg stabiel. Dat wil zeggen dat het zeer weinig trekt en werkt. Teakhout wordt voornamelijk gebruikt voor in de scheepsbouw en voor tuinmeubelen.

Teak komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Al in de 17e eeuw raakten Nederlandse kooplieden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) betrokken bij teakplantages. vanaf de 19e eeuw raakte vooral het Jati-hout, afkomstig van de Nederlandse teakplantages op het Indonesische eiland Java, erg in trek.


Negatieve gevolgen
Het succes van de houtsoort heeft er toe geleid dat de teakboom (Tectona grandis) wereldwijd op grote schaal wordt aangeplant in de tropen. Hierdoor zijn er grote verschillen in kleur, gewicht, hardheid, etc. Daarnaast zijn er tal van namen in omloop die bestaan uit teak met een voorvoegsel. Deels zijn dit teakkwaliteiten uit een bepaald gebied en deels zijn dit fantasienamen, dus voor andere houtsoorten.

In opspraak
Teak is wereldwijd in opspraak. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. De houtsoort wordt geëxporteerd uit diverse landen in Zuidoost-Azië waar de politieke situatie niet stabiel is. Ten tweede heeft het al dan niet gevolge voor de bosbouw. Een andere oorzaak is dat er onder investeerders fondsen geworven worden voor teakplantages in Zuid-Amerika, waarbij de voorgespiegelde rendementen op gespannen voet staan met wat financieel mogelijk is.

Plantages
Maar naast al deze negatieve berichten rondom teakhout, is er ook nog positief nieuws. Inmiddels is al het hout is tegenwoordig afkomstig van plantages. De landen die teak exporteren, voeren nu een ecologisch beleid. Ze zien in dat je de natuur moet beschermen om jezelf economisch niet te ondermijnen. Ook de werknemers zijn er de laatste jaren sociaal gezien flink op vooruit gegaan.


Toch onderhoud
Heb je eenmaal een mooi meubel teakmeubel gekocht, dan moet je deze nog wel onderhouden. Hoewel teak praktisch onderhoudsvrij is, valt het toch aan te raden teak te beschermen met een bepaald product. Je kunt het dan ook makkelijker schoonhouden.Echter intensief je meubels onderhouden, helpt niet om je investering langer te doen renderen. Het bepaalt wel de look.

Vergelijkbare artikelen