FANtv-nl-logo-mobile

Waarom geen drijvende woning?

Wonen op het water is de toekomst. Zeker als de poolkappen straks sneller smelten, zijn waterwoningen de uitkomst! Toch zijn er niet zo heel veel waterhuizen in Nederland.Op dit moment zijn er zo'n 175 woningen in ons land die op palen in het water staan of drijven. De tienduizend woonboten worden hier niet bij meegeteld. Omdat de stijgende zeespiegel het steeds moeilijker maakt om Nederland te wapenen tegen het water, vindt de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) dat het slim is om meer van deze waterwoningen bij te bouwen.Opslag en bouwruimte
Als er meer van deze huizen gebouwd worden, kunnen delen van polders ondergelopen laten worden. Zo kan het overtollige water beter worden opgeslagen. Het tweede voordeel van bouwen op het water is dat er in een klap enorm veel bouwruimte bijkomt. Vooral in de Randstad is daar veel vraag naar.


Belangstelling
Het grote probleem is dat er op dit moment geen echte regels zijn voor bouwen op het water. Alleen woonboten moeten zich nu aan bepaalde regels houden. Toch hoopt de SEV dat er binnenkort meer duidelijkheid komt, omdat er alleen in de zeven grote steden al belangstelling is voor vijf- tot tienduizend waterwoningen.

Vergelijkbare artikelen