FANtv-nl-logo-mobile

Mieren in huis en tuin

Bederven mieren je woon- of tuin-genot? Hier enkele tips om deze insecten te verjagen zonder het milieu te belasten.

Lokdoosjes met chemische bestrijdingsmiddelen tegen mieren, belasten het milieu maar weinig. Sommige andere middelen zijn wel giftig, ook voor andere dieren en mensen. Zuinig gebruik van deze middelen is dus verstandig. Afval van mierenlokdozen, poeders en spuitbussen, horen thuis bij het klein chemisch afval.

Tips tegen mieren

  • In de tuin of op het balkon weer je mieren, door afweermiddelen te strooien op de mierenlooproutes.
  • Gebruik bij blijvende overlast een mierenlokdoos en liever geen mierenpoeder. Dat verspreidt zich snel en kan andere dieren treffen.
  • In zeldzame gevallen (bij tropische mieren) kun je beter professionele bestrijding inschakelen.
  • Maak het mieren niet gemakkelijk om in huis te komen: maak naden en kieren dicht met kit, en plaats fijnmazig insectengaas voor ventilatiegaten in de gevel.

 

 

Milieuvriendelijk mieren in huis bestrijden
Mieren die zich in huis dreigen te nestelen, moet u grondiger aanpakken; zo voorkomt u dat ze ziekten overdragen.

Aangezien mieren op hun zoektocht naar voedsel ook afval en rioolwater tegenkomen, kunnen ze bacteriën en ziekten overbrengen. Daarom is het beter om deze insecten te weren uit je woning. Voorkomen is beter bestrijding: het scheelt overlast en gaat eventuele milieubelasting tegen.

Je voorkomt dat mieren je huis als voedselbron gaan zien, door levensmiddelen goed op te bergen. In een pot of blik bijvoorbeeld. En laat gemorste zoetigheid niet liggen. Mieren op verkenningstocht hou je tegen als je naden en kieren dicht maakt met kit, of een kruidnagel. Fijn insectengaas voor ventilatiegaten voorkomt een mars van mieren via die weg.

Huismiddelen tegen mieren
Mieren volgen vaste routes tijdens hun zoektocht naar eten. Kom je in huis mieren tegen, leg dan een middel op die mierenpaadjes, waarvan de insectjes gedesoriënteerd raken. Dan zullen ze ergens anders op zoek gaan naar voedsel.

Afweermiddelen op basis van uienpoeder zijn kant-en-klaar te koop. Komkommer (schijfjes of schillen) helpen ook. Net als middeltjes met gist: meng een deel stroop met een deel gist, leng het aan met water en zet het op de wandelroute.

Je vangt mieren als je stroop in een potje giet, en daarna een klein gaatje in het deksel maakt; de mieren gaan er wel in, maar komen er niet meer uit.

Bron: Milieucentraal

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl