FANtv-nl-logo-mobile

Nieuwe generatie koelkasten sparen het voedsel

Nieuwe technieken zoals Fresh Control zorgen ervoor dat het eten in de nieuwste koelkasten langer goed blijft.


Het is zomer, de tijd om buiten huis te genieten van het lekkere weer. Op het terras, aan het water of bij vrienden in de tuin. Kortom: een wat flexibelere levensstijl. Een levensstijl die voor voedsel thuis funest kan zijn. Voedingsmiddelen worden in de zomer vaak iets langer bewaard dan gedacht doordat mensen toch even op een terrasje eten of barbecueën bij vrienden.


170 euro voedsel per persoon in de vuilnisbak
Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat we gemiddeld tussen de 43 en 60 kilogram voedsel weggooien. Per persoon per jaar komt dat neer op zo'n 175 euro die zomaar in de vuilnisbak verdwijnt.


Volgens VLEHAN, de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten, lossen moderne koelkasten dit probleem (deels) op. Met behulp van nieuwe technologieën, zoals Fresh Control, lades met temperatuurregeling en ledverlichting bewaart de koelkastgebruiker zijn voedsel langer èn energiezuiniger.


Fresh Control
Een belangrijke technologische ontwikkeling die ervoor zorgt dat consumenten voedsel tot wel vier keer langer kunnen bewaren, is Fresh Control. Deze technologie controleert constant temperatuurveranderingen in de koelkast. Daarnaast handhaaft het de ideale vochtigheid om het natuurlijke vocht in voedsel te behouden. Voedsel bederft op deze manier veel minder snel. Zo blijven veel groentes drie dagen langer vers. Voor fruit, bijvoorbeeld peren, geldt zelfs dat ze zeventien dagen langer vers blijven. Verder bevatten koelkasten vaker lades met een specifieke temperatuurregeling. Gebruikers stellen voor elke lade de beste bewaartemperatuur in, afgestemd op het soort voedsel dat erin zit.Ledlampen besparen ook in de koelkast
Naast een lange bewaartijd van voedsel en drank biedt een goede koelkast een laag energieverbruik. Door onder meer de toepassing van ledlampen bespaart de gebruiker op stroomkosten. Ledlampen zijn namelijk niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook langer mee dan reguliere lampen in koelkasten.


Daarnaast zijn steeds meer koelkasten ingedeeld in energieklasse A++. Dit betekent dat zij 45 procent zuiniger zijn dan koelkasten met een standaard A-label. Er zijn zelfs koelkasten op de markt met een A+++-label.


“Het is voor consumenten belangrijk dat hun koelkast voldoet aan alle eisen en wensen”, zegt Jeroen de Roos, directeur van Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten Nederland (VLEHAN). “Dankzij nieuwe technologische mogelijkheden bewaren gebruikers hun voedsel langer, beter en energiezuiniger. Kortom: alles wat de moderne koelkastgebruiker wil. Door de opkomst van innovatieve designkoelkasten is de koelkast tegenwoordig zelfs een meubelstuk in de keuken.”

Vergelijkbare artikelen