FANtv-nl-logo-mobile

Tips voor bij de aanschaf van een keuken

Het uitzoeken van een keuken kan lastig zijn. Je komt er al snel achter dat er heel veel mogelijkheden zijn. Waar moet je rekening mee houden als je een keuken gaat aanschaffen? Wij kijken hier naar de mogelijkheden en geven handige informatie en tips.

Open, half of gesloten
Als je een huis hebt gekocht en je bent van plan om de keuken te verbouwen, moet je nadenken over wat voor een soort keuken je wilt: open, half of gesloten. Grootste nadeel aan een open keuken zijn de hinderlijke geuren. Daarentegen is het grote voordeel dat je betrokken wordt bij de woonkamer en het gezelschap. De opstelling van de open keuken moet zo zijn ontworpen, dat rommel, vuile vaat en dergelijke niet vanuit de kamer te zien is.

keuken

Sfeer
Een andere belangrijk punt bij de aanschaf van een keuken is de sfeer. Deze wordt bepaald door de kleuren, de materialen en de verlichting. Vooral bij een open of halfopen keuken is het belangrijk dat deze een verlengstuk is van de woonkamer.

Heb je een landelijk interieur dan kun je beter geen keuken met een strakke uitstraling nemen. Wees voorzichtig met modekleuren of trendgevoelige materialen. Een trend is immers zo voorbij, terwijl de keuken een aantal jaar meegaat.


 Wel of geen kookeiland
Steeds meer mensen kiezen voor een gezellig kookeiland. Toch is een kookeiland logistiek niet altijd handig. Hoe giet je de pasta af? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je moet immers een hete pan afgieten bij de gootsteen. De kans dat je bij het oversteken tegen iets of iemand opbotst is natuurlijk aanwezig. Plaats een extra spoelbak bij het kooktoestel.

Waar moet je verder rekening mee houden? Wij geven je enkele tips:

  • Kwaliteit - een merkkeuken zal iets duurder zijn bij aanschaf. Materialen zoals scharniertjes, schroeven, plaatmateriaal zijn van een betere kwaliteit. Iets duurder, maar een veel langere levensduur.
     
  • Werkhoogte – bij een normale lichaamslengte is dit 90 cm.
  • Schuifladen – kies gedeeltelijk schuifladen. Laden die zijn voorzien van draadroosters en manden zorgen ervoor dat niets kan omvallen.
  • Aanrechtvlakken - er wordt onderscheid gemaakt tussen een werkvlak en een hoofdwerkvlak. Vooral het vlak tussen de spoelbak(ken) en de kookplaat is erg belangrijk.
  • Raamopening - vaak wordt een spoelbak onder een raam geplaatst. Als het raam naar binnen draait, bestaat de kans dat het raam tegen de kraan slaat.
  • Werkbladen - belangrijk is om goed op enkele punten te letten: schoonmaken, slijtage, hoe ziet het blad er na enkele jaren uit?
  • Handgreepjes - let op de handgreepjes. Ze moeten gebruiksvriendelijk zijn d.w.z. zonder nagels te breken en eenvoudig schoon te maken.
  • Afzuigkap - let op het geluidsniveau van een afzuigkap. Niets is zo hinderlijk dan een lawaaiige ruimte.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl