FANtv-nl-logo-mobile

Rozen-kelims en andere kelims

Kelims zijn kleden die geweven zijn van schapenwol met scheringdraden van katoen. Ze worden in het oosten gemaakt, ruwweg van de Balkanlanden tot Pakistan.


De geschiedenis van kelims gaat ver terug. Waarschijnlijk is het de oudste vorm van tapijtkunst.


Een kelim (of berr) kan als vloerkleed maar ook als wandkleed worden gebruikt. Moslims gebruiken ze ook vaak als bidkleedje.Wat kenmerkend is voor de kelim weeftechniek is dat de tapijten geen voor en achterkant hebben. Door de manier van weven zijn voorkant en achterkant gelijk.


Rozenkelims
Populair zijn de kelims met daarop afbeeldingen van rozen. Deze rozenkelims worden vaak gemaakt in Moldavie en het noorden van Turkije. Ze worden gekenmerkt door grote helder gekleurde bloemen op een donkere achtergrond.


Rozen-kelims zijn geweven van 100% schapenwol. Bij veel kleuren komt er zelfs geen verf aan te pas. De lichte crème kleur komt vaak van de ongeverfde wol van een wit schaap terwijl de bruine en zwarte kleuren afkomstig zijn van schapen van die kleuren. Puur natuur dus!Het knopen van de rozen-kelims is handwerk. Daarom zijn ze soms wat grover en soms wat fijner. Hierdoor passen de kleden in ieder interieur, of dat nu landelijk, strak en stoer of meer elegant is.


Kijk hier voor meer informatie en de prijzen van dit soort kelims

Vergelijkbare artikelen